BiH
0

Poljoprivrednici poručili ministrima: Očekujte iznenadne napade

Klix.ba
Zgrada Vlade FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zgrada Vlade FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Poljoprivrednici u FBiH ponovo su prevareni. Obećani poticaji nisu uplaćeni, a umjesto novih obećanja zabranjeno im je da kontaktiraju Federalno ministarstvo finansija.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare izjavio Nedžad Bićo, koordinator Saveza udruženja poljoprivrednika FBiH, pomoćnik ministra finansija Pero Ivošević ponio se vrlo drsko prema njemu kada ga je kontaktirao jutros i upitao da li je počela isplata poticaja.

"Nevjerovatna je činjenica da sam jutros, umjesto odgovora na pitanje da li je počela isplata poticaja, dobio krajnje vulgarne komentare i krajnje drsko ponašanje pomoćnika Pere Ivoševića. Prijetio mi je, rekao da više nikad ne zovem Ministarstvo finansija, da novac koji tražimo prvo moramo i zaraditi, te mi je uz vrijeđanje i psovke rekao da se obratim 'našem Lijanoviću'", rekao je Bićo.

Poljoprivrednici su danas postavili pitanje ko onda zarađuje novac i ko puni budžet ako ne poljoprivreda.

"Pero Ivoševiću, da li ste Vi zaradili platu koju primate, da li ste Vi na rubu egzistencije i kasni li Vaša plata sedam mjeseci?", pitaju oni.

Prema provjerenim infromacijama koje su dobili poljoprivrednici, isplate poticaja još neće biti.

"Pravdaju se da trebaju prvo isplatiti penzije. Mi podržavamo hitnu isplatu penzija, to su ljudi 'sa margina' kao i mi. Podržavamo sva plaćanja po listi prioriteta, ali ne podržavamo plate njihovih uposlenika. U budžetu imate sasvim dovoljno da možete isplatiti i penzije i cijelu poljoprivredu u roku od pet dana", rekao je Bićo te u ime poljoprivrednika poručio ministarstvima i ministrima da mogu očekivati iznenadne napade poljoprivrednim proizvodima.