Granična policija nije obaviještena
0

Poljoprivrednici oba entiteta danas blokiraju granične prelaze

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Članovi Udruženja poljoprivrednih proizvođača-stočara Republike Srpske i Koordinacije poljoprivrednih udruženja i saveza Federacije BiH blokirat će danas granične prelaze na području naše zemlje u znak upozorenja vlastima da problemi poljoprivrednika nisu riješeni.

"Neriješeni problemi odnose se na neprovođenje ugovora o slobodnoj trgovini, dobijanje izvoznih brojeva i plavi dizel", naveo je predsjednik udruženja iz RS Vladimir Usorac u saopćenju.

U saopćenju se dodaje da će granični prelazi na području RS-a biti blokirani od 10.00 do 11.00 sati, te da će centralni skup biti održan na graničnom prelazu u Bosanskoj Gradišci.

Članovi Koordinacije poljoprivrednih udruženja i saveza Federacije BiH će od 12.00 do 14.00 sati blokirati granične prelaze i putnu komunikaciju na prodručju BiH jer resorne institucije nisu ispunile njihove zahtjeve.

Sa najavljenog protesta bit će zatražena ostavka federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića Lijanovića zbog, kako navode u Koordinaciji, nepoštovanja legislative i neprovođenja zaključaka sa tematske sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od 24. aprila, prenose mediji.

Poljoprivrednici zahtijevaju hitnu isplatu podsticaja u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji za prvih šest mjeseci ove godine, te odgovornost Vlade FBiH za neprovođenje zaključaka tematske sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Granična policija BiH ni od jednog udruženja poljoprivrednika nije dobila najavu o današnjoj blokadi graničnih prelaza, rekla je Srni portparol Granične policije Sanela Dujković.

"S obzirom na to da nemamo najavu, ne znamo gdje bi mogla da se održi ta blokada", rekla je Dujkovićeva.