BiH
0

Poljoprivrednici najavljuju masovne proteste u nedjelju ako danas ne dobiju podsticaj

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Savez poljoprivrednih udruženja Federacije BiH (FBiH) najavio je da će u nedjelju, 30. juna, organizovati ulične proteste širom FBiH, ukoliko se ne ispoštuje njihov zahtjev da im federalna Vlada još danas isplati podsticaj koji im pripada po zakonu.

Ističući da je podsticaje trebalo da dobiju još prije nekoliko mjeseci, Savez je pozvao sve poljoprivrednike da se 30. juna u 12.00 sati priključe organizovanim protestima ispred svih kantonalnih institucija širom FBiH i na taj način daju podršku borbi protiv birokratije, za koju smatraju da ih "konstantno potkrada".

"Nakon svih otvorenih pisama, upozorenja, napada, tolerisanja, odgađanja protesta, davanja mogućnosti dijaloga, vladajuća šestorka, Vlada FBiH na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem, te svi resorni ministri kao znak zahvalnosti pokazali su krajnju ravnodušnost prema svim našim problemima", navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisao koordinator Saveza Nedžad Bićo.

On ističe da su "poljoprivrednici u FBiH primorani da po ko zna koji put ponovo izađu na ulice i svoja prava traže na način koji aktuelna politika jedino i razumije, a to je protestima, blokadama, silom i izražavanjem nezadovoljstva".