BiH
0

Poljoprivrednici: Ministar Puhalac ne štiti domaću poljoprivredu

FENA
Udruženje poljoprivrednika u BiH (UPBiH) smatra da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i ministar Slobodan Puhalac nastavljaju s obmanom javnosti.

On, kako se ističe u saopćenju UPBiH, ne samo da ne čini ono što je javno obećao kako bi zaštitio domaću poljoprivredu već ne izvršava ni zaključke koje je usvojio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

  • Tražili smo da se važeća carinska zaštita u okviru ugovora o slobodnoj trgovini od 40 posto na određene proizvode animalnog porijekla, koji predstavljaju oko 80 posto vrijednosti poljoprivredne proizvodnje u BiH, prenese u ugovore o CEFTA-i. Ta zaštita od 40 posto ukupne carine bi trajala određeno vrijeme, dok Vijeće ministara ne donese set sistemskih mjera za zaštitu domaće poljoprivrede kako bismo bili konkurentni susjedima. Međutim, intervencijom Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Dom naroda Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je odbio prijedlog zakona o provođenju i primjeni sporazuma CEFTA-e koji je predviđao zadržavanje carine od 40 posto na animalne proizvode, kaže se, između ostaloga, u saopćenju UPBiH.

Ovo udruženje također ističe da će BiH nakon jučerašnjeg početka primjene sporazuma CEFTA-e, nakon što ulazi u zonu nulte carinske stope, imati ogroman deficit pogotovo ako se uzme u obzir i "nezaštita domaće proizvodnje koju je obećao ministar Puhalac".