BiH
5

Poljoprivrednici: Hitno otkrijte ime vlasnika zaražene životinje

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Veterinari su na neimenovanoj farmi u općini Novi Grad Sarajevo otkrili za sada jedan slučaj bruceloze, a poljoprivrednici smatraju da ime vlasnika odmah treba biti objavljeno.

"Imamo priliku iz pisanih medija saznati da se u Sarajevu, tačnije u opštini Novi Grad pojavila bruceloza, i ono što nam je najviše privuko pažnju jeste to da su imena poljoprivrednika čija je stoka zaražena neobjavljena", rekao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine.

U razgovoru za Klix.ba veterinari su u više navrata potvrdili da ili nemaju te informacije ili da nisu nadležni da ih objavljuju. Prema njihovim riječima, za to je nadležna Veterinarska inspekcija KS. Poljoprivrednici su izrevoltirani i traže hitno objavljivanje imena farme.

"Svjedoci smo koliko se mlijeko i meso nekontrolisano prodaju na pijacama, na uličnim tezgama, na vratima... te zbog toga smatramo da je neophodno da se imena tih proizvođača objave kako bismo upozorili javnost i građane da ne kupuju zaražene proizvode od tih osoba. Također, smatramo da veterinari trebaju više kontrolisati poljoprivredna gazdinstva i na taj način suzbijati širenje zaraze", rekao je Bićo.