BiH
0

Poljoprivrednici FBiH blokirali ceste i granične prijelaze

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Seljački savez FBiH u koordinaciji s federalnim i kantonalnim poljoprivrednim udruženjima organizirao je u petak u vremenu od 11:55 do 13:55 sati mirne proteste te blokadu više saobraćajnica i dva granična prijelaza.

Po riječima predsjednika Seljačkog saveza FBiH Dragana Pavlovića, poljoprivrednici su tim činom željeli upozoriti na katastrofalno stanje u kojem se nalaze, a koje, kako je kazao Pavlović, nikada u samostalnoj BiH nije bilo gore, te još jednom od Vlade FBiH i resornog ministarstva zatražiti žurno ispunjenje svojih zahtjeva.

"Održali smo proteste zbog neisplate obveza iz 2010. godine, donošenja po našem mišljenju skandaloznog i kriminalnog utroška sredstava 'Poticaj za poljoprivrednike s kriterijima raspodjele za 2011. godinu' te zbog nedonošenja zaštitne cijene otkupa žita", kazao je Pavlović.

Iako je jučer bio pozvan na sastanak s predstavnicima Vlade FBiH i resornog ministarstva o rješavanju problema poljoprivrednika, a na kojem su oni postigli dogovor s Udruženjem poljoprivrednika u BiH zbog čega su njihovi predstavnici i odustali od protesta, Pavlović se nije odazvao sastanku zbog, kako je kazao, bezuspješnog tromjesečnog pregovaranja.

"Mi ne udaramo na federalni proračun, već smatramo da se sredstva od 54 miliona maraka namijenjena za poticaj moraju pravilo rasporediti", istaknuo je Pavlović. Dodao je kako će poljoprivrednici okupljeni oko Seljačkog saveza, ukoliko se ne ispune njihovi zahtjevi, sa strojevima i vozilima krenuti prema institucijama vlasti u Sarajevu.

Ipak, Pavlović je naglasio kako smatra da će resorni ministar pokazati više sluha za njihove probleme pa da do tog koraka neće ni doći.

Tokom trajanja protesta, poljoprivrednici su blokirali magistralnu cestu M17 u mjestu Tasovići, magistralne ceste Kupres-Šuica i Livno-Kamensko, magistralni put Mostar-Sarajevo u mjestu Blažuj, odnosno mostarsku raskrsnicu te granični prijelaz Izačić i granični prijelaz kod Orašja.