Rok do četvrtka
0

Poljoprivrednici će postaviti šatorsko naselje ispred Vlade FBiH

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Ukoliko Vlada Federacije BiH poljoprivrednicima do četvrtka ne isplati 10 miliona KM duga po osnovu poticaja za 2012., bit ćemo primorani da pred zgradom Vlade FBiH podignemo šatorsko naselje i započnemo proteste do ispunjenja obećanja koja su nam data, ponovio je danas raniji stav Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH predsjednik tog saveza Avdo Muslimović na konferenciji za medije u Sarajevu
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Rekao je da su im, na nedavno održanom sastanku, federalni premijer Nermin Nikšić i ministar finansija Ante Krajina obećali isplatu tih 10 miliona KM duga do 1. decembra i još šest do sedam miliona KM do kraja ove godine, naglasivši da, ipak, još nije uplaćena niti jedna KM.

Muslimović je kritikovao Vladu FBiH i zbog iznosa sredstava za poticaj poljoprivredi koji je određen u budžetu za 2013., kazavši da je sramotno da je za to predviđeno samo 68 miliona KM i da se "politička potkusurivanja" provode na račun poljoprivrednika.

Istakao je da Vlada dugove koji redovno budu preneseni u narednu godinu uračunava u iznos sredstava za poticaje za tu godinu, zbog čega ti dugovi nikad nisu izmireni.

Muslimović je, također, upozorio da će doći do pada poljoprivredne proizvodnje od najmanje 30, a možda i više od 50 posto, ako Vlada ne poveća sredstva za poticaje u 2013. godini.