BiH
45

Poljoprivrednici blokirali jednu traku GP Izačić, prijete potpunom blokadom

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Poljoprivrednici iz Krajine, kao što su i obećali, blokirali su GP Izačić u kasnim poslijepodnevnim satima i provest će noć na ovom graničnom prijelazu.

Trenutno je blokirana samo jedna traka, a kako su potvrdili za Klix.ba, planiraju blokirati cjelokupan saobraćaj ukoliko do sutra ujutro ne budu ispunjeni svi njihovi zahtjevi.

Nakon što su se danas zaputili iz Cazina za Bihać, članovi Udruženja poljoprivrednika "Krajina" i "Krajiška zemlja" blokirali su GP Izačić u Bihaću.

"Uz dogovor sam Graničnom policijom, blokirali smo jednu traku puta, odnosno desnu traku koja vodi van Bosne i Hercegovine. Ukoliko se ne ispune naši zahtjeve do sutra ujutro, blokirat ćemo kompletnu cestu“, kazao je za Klix.ba Dževahir Babić, predsjednik skupštine Udruženja poljoprivrednika "Krajina".

Babić ističe da će poljoprivrednici ostati na Izačiću "do augusta ako treba".

"Mi ćemo napraviti i smjene, po potrebi ko bude morao kući, ali traktori odavde ne idu. Danas ništa nismo dobili od onog što su nam kazali, mi smo čekali do dva sata da vidimo hoće li biti operativno to što je navodno uplaćeno, ali nije bilo. Međutim, i da nam uplate tih pet miliona to je samo mrvica naših zahtjeva. Hoćemo sav naš novac i nećemo se sigurno povući dok nam sve ne isplate, a to su poticaji za 2014., 2015. i prvi kvartal 2016. godine", ističe Babić.

On kaže da će poljoprivrednici ostati večeras cijelu noć na ovom graničnom prijelazu i čekati odgovor iz federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Podsjećamo, iako su iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva poslali obavijest da je danas nastavljena isplata poticaja za poljoprivredne proizvođače u 2016. godini te da su na banke dostavljeni nalozi u iznosu od 5.099.416,67 KM, to nije zadovoljilo krajiške poljoprivrednike koji su oko dva sata čekali u mjestu Mihaljevac u Cazinu, odakle su oko 14:30 sati sa više od 200 traktora krenuli prema GP Izačić u Bihaću, da bi ga u konačnici i blokirali.