OHR
0

Politizacija odluke RAK-a nepotrebna

Sarajevo-x.com
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Komentari viših političara i predstavnika RS-a o odluci Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) da novčano kazni Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) predstavljaju neodgovarajuće uplitanje u rad ove dvije institucije.

Ukoliko je RTRS neovisna od Vlade RS onda nema potrebe da političari daju komentare o odluci RAK-a da novčano kazni RTRS.

Regulatorna agencija za komunikacije je djelovala u skladu sa zakonom i njenim mandatom kada je donijela odluku da RTRS nelegalno koristi frekventni spektar za svoje digitalno emitiranje. Regulatorna agencija za komunikacije ustanovila je da je RTRS prekršila i Zakon o telekomunikacijama BiH i bh. 'Strategiju za prelaz sa analognog na digitalno zemaljsko emitiranje', koju je Vijeće ministara usvojilo 17. juna 2009. godine.

U pismu upućenom OHR-u 17. decembra 2009. godine, generalni direktor RTRS-a Dragan Davidović potvrđuje da RAK nije dodijelio frekvenciju za digitalno emitiranje RTRS-u i konstatira da smatra evropske standarde u radiodifuziji važnijim od, kao što je to Davidović rekao, «takozvane vladavine zakona». Vladavina zakona i neovisnost regulatornih agencija su jasni evropski zahtjevi, kako je određeno u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i Evropskom partnerstvu.

OHR konstatira da je generalni direktor RTRS-a Davidović najavio da će se žaliti na odluku RAK-a. U skladu sa Zakonom o komunikacijama BiH, na odluke RAK-a se može podnijeti žalba Vijeću RAK-a i, ukoliko strane i dalje ne budu zadovoljne, Sudu BiH za konačnu odluku.

Odluka RTRS-a da iskoristi žalbeni proces je naznaka da RTRS prihvata nadležnost Vijeća RAK-a i Suda BiH da donose konačne i obavezujuće odluke u oblasti emitiranja u BiH. OHR očekuje da će svi politički predstavnici također poštovati odluke koje donesu nadležne institucije.

Politički lideri se moraju suzdržati od politiziranja tehničkih i pravnih pitanja, na taj način poštujući osnovnu podjelu nadležnosti koja je obilježje svakog evropskog demokratskog društva.