Sulejman Tihić
0

"Politika 'sve ili ništa' uvijek donosi ništa"

FENA
Sulejman Tihić
Sulejman Tihić
Cilj Stranke demokratske akcije je BiH kao država ravnopravnih naroda i građana, a takva država se može graditi samo sa predstavnicima drugih naroda, pri čemu je potrebna hrabrost za kompromis, rekao je večeras u Sarajevu predsjednik SDA Sulejman Tihić, govoreći na javnoj tribini koju su organizirali općinski odbori SDA Stari Grad i Centar.

Predsjednik SDA je naglasio da nema idealnih rješenja za BiH, već postoje samo realna rješenja do kojih se može doći politikom dogovora, dijaloga i kompromisa, koja je pritom politika koja stalno vodi naprijed.

"Politika 'sve ili ništa' za posljedicu uvijek ima ništa", upozorio je on.

Tihić je aktuelnu političku situaciju u zemlji ocijenio složenom, sa tendencijom daljnjeg usložnjavanja, a takva situacija vlada još od rušenja aprilskog paketa ustavnih promjena 2006. godine.

Uzroci takvog stanja su dijelom objektivni (skup i neefikasan daytonski ustavni sistem), ali i neodgovorne politike usmjerene prema etničkim, privrednim i kriminalnim interesima.

Takvo stanje pospješuje pasivna pozicija OHR-a i međunarodne zajednice u cjelini, posebno što je do njihovog distanciranja došlo nakon neuspjeha aprilskog i kasnije butmirskog paketa.

Protivnike tih promjena Tihić je okvalificirao kao pristalice statusa quo, a pritom je otkrio da je u slučaju uspjeha butmirskog procesa BiH od 1. januara trebala da dobije bezvizni režim i ubrzan pristup statusu MAP (Akcioni plan za članstvo) u NATO-u.

"Gospoda su rekla da je to malo i sada smo tu gdje jesmo", smatra Tihić, naglašavajući da to odgovara onima koji su protiv BiH.

Zato sada umjesto reformi imamo svađe i polemike, a njegov odlazak na razgovore u Banja Luku, Zagreb ili Beograd, kaže Tihić, se uvijek okarakterizira kao "izdaja". Međutim, smatra on, upravo su politike isključivosti i 100 posto obećanja dovele do urušavanja institucija države.

Priznao je da je u izbornoj godini teško voditi odgovornu i realnu politiku i da se sada SDA ispostavlja račun za sve što ne valja.

Tihić od građana očekuje da prepoznaju umjerenu, realnu i jedino moguću politiku, te da će SDA na izborima ostvariti rezultate koji će omogućiti brže provođenje reformi.