Sulejman Tihić
0

"Politika SDA je kompromis i unutrašnji dogovor"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
"Politička stabilnost je osnova za Bosnu i Hercegovinu, a ona se postiže samo dogovorom političkih predstavnika. To je politika Stranke demokratske akcije", kazao je u ponedjeljak navečer na predizbornom skupu SDA u Sarajevu predsjednik te stranke Sulejman Tihić.

Tihić je rekao desetinama okupljenih građana da kada se pravi retrospektiva SDA, govori se o BiH - državi ravnopravnih naroda - i Bošnjaka i Srba i Hrvata i ostalih.

"Ja sam od onih realnih političara koji vodi dijalog i čini kompromis, jer mislim da samo tako možemo riješiti probleme u BiH. Izgubili smo četiri godine za našu državu i naš narod jer je vođena politika konflikata. Stvari u BiH moramo riješiti unutrašnjim dogovorom i kompromisom kako bi stvorili unutrašnju stabilnost zemlje", istaknuo je Tihić.

Potcrtao je da pobjeda SDA neće biti uvjerljiva ako za člana Predsjedništva BiH ne pobijedi Bakir Izetbegović, naglasivši da je za ostvarivanje politike kompromisa koju zagovara SDA najvažnije mjesto u tom najvišem državnom tijelu.

"SDA je puno radila i činila greške, posebno kada je riječ o kadrovima, ali smo i ispravljali te greške. Uradilo se dosta, ali se moglo uraditi i više. Sigurno da nema alternative SDA. Državu može voditi ozbiljna i odgovorna stranka, demokratska stranka. Sve ostalo su uglavnom stranke - društva jednog lica, a takvima ne možemo povjeriti vođenje države", zaključio je Tihić.

Tokom predizbornog skupa govore su održali i kandidati za sve nivoe vlasti u BiH - Kantonalnu skupštinu KS, te predstavničke domove parlamenata FBiH i BiH.

Nosilac liste za Skupštinu Kantona Sarajevo Amor Mašović naglasio je da temelji SDA nikada nisu bili jači, te da oni zapravo nikada nisu ni dolazili u pitanje.

"Šta to narod zna? Narod zna ko je poveo BiH u nezavisnost, ko je poveo borbu protiv agresije, ko je bio lider pobjede nad višestruko jačim neprijateljem, ko je istrajavao u pričanju, pisanju i govorenju istine BiH, te ko je branio ovaj grad od falsifikatora istorije", kazao je on, naglasivši da SDA čine hrabri i plemeniti ljudi koji će sutra ponovo biti u redovima odbrane domovine ako to zatreba.

Navodeći razloge zbog kojih je SDA prava strana, kandidat za Federalni parlament Denis Zvizdić naveo je da je to stranka koja je napravila afirmaciju nacionalnih prava Bošnjaka te državu nezavisnu, samostalnu i cjelovitu, odmah postavljenu na temeljima ravnopravnosti naroda te hiljadugodišnjoj praksi suživota.

"SDA ne može preuzeti ukupne zasluge za odbranu BiH, ali je organizirala tu odbranu, sačuvavši suštinu historijskog bića BiH", kazao je Zvizdić.

Tokom večeri su, između ostalih, govorili i nosilac liste za Federalni parlament Safet Kešo te kandidati za Parlament BiH i Federalni parlament Ševal Kovačević i Čedomir Lukić.