BiH
8

Politika na bh. način: SDP i DF podržali imenovanje nove vlade u USK, ali i dalje tvrde da su opozicija

Piše: Er. M.
Nova vlada USK imenovana u nedjelju
Nova vlada USK imenovana u nedjelju
Javnost u BiH ostala je iznenađena odlukom zastupnika SDP-a i DF-a u Skupštini Unsko-sanskog kantona da zajedno sa SDA, SBB-om i Laburističkom strankom izglasaju nepovjerenje vladi Izudina Saračevića. Kritički nastrojeni DF i SDP spram politike SDA i SBB-a ovaj putu ističu kako su podržali manjinsku vladu da bi deblokirali procese u USK.

Predsjednik Kantonalnog odbora Demokratske fronte u Unsko-sanskom kantonu Farko Hodžić kazao je u razgovoru za Klix.ba kako Skupština USK već izvjesno vrijeme ne funkcioniše te da je DF u tom slučaju htio biti konstruktivan.

"Blokirani su svi procesi što se tiče zakonodavne vlasti, a nije se mogao čak usvojiti ni dnevni red. Očito je da je došlo do podjele u Klubu SDA i to nije funkcionisalo. Mi smo ih upozoravali da moraju omogućiti funkcionisanje zakonodavne vlasti", rekao je Hodžić.

On je dodao da je zbog mogućnosti ulaska kantona u krizu DF podržao manjinsku vladu bez učešća u izvršnoj vlasti i to sve kako bi se deblokirao rad vlasti.

"Mi nismo potpisali nikakav sporazum već smo to uradili s ciljem rješavanja problema. Mi ne ulazimo definitivno u izvršnu vlast. DF ništa nije tražio zauzvrat iako nam politički nisu dragi ni jedni, ni drugi", zaključio je Hodžić.

Sličnog stava je i predsjednik Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u USK Hajrudin Havić koji nam je rekao kako se više nije mogla tolerisati blokada rada u USK.

"Dva mjeseca nisu održane sjednice i najveći problem je bio što je u kantonu sve stalo. To je bio jedini razlog zašto smo mi dali svoju podršku", kazao je Havić.

Ni SDP BiH, isto kao ni DF nije tražio nikakve pozicije u izvršnoj vlasti, kao ni direktorske pozicije.

"SDP je opozicija i mi ćemo nastaviti podržavati sve što je u interesu građana ovog kantona. Mi ne želimo ništa od vlasti, samo želimo da se nešto promijeni nabolje", poručio je Havić.

Još uvijek nije poznat stav centralnih organa SDP-a BiH i DF-a u vezi s potezima kantonalnih organizacija u USK. Kako nezvanično saznajemo, kantonalnim predsjedništvima omogućeno je da sami kreiraju politike, no ovakva je odluka iznenadila najuže rukovodstvo stranaka koje bi se o svemu trebalo očitovati u narednim danima.

Podsjećamo, šesnaest zastupnika u Skupštini izglasalo je u nedjelju navečer nepovjerenje Vladi USK te razriješilo dužnosti premijera i sve ministre u vladi i nakon toga izglasalo novi saziv vlade.