BiH
32

Politika je muška stvar: Žene skoro neprimjetne u bh. političkim strankama

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon proteklog Kongresa SDA u novo rukovodstvo stranke izabrani su isključivo muškarci. No, stanje nije bolje ni u drugim strankama, gdje su uglavnom na svim ključnim funkcijama muškarci.

Za predsjednika, zamjenika predsjednika i osam potpredsjednika SDA na 6. kongresu izabrani su isključivo muškarci.

Također, od 85 članova Glavnog odbora SDA koji su birani na Kongresu izabrano je samo 14 žena, što znači da će u Glavnom odboru SDA biti samo 16 posto žena. Također, predsjednici svih kantonalnih organizacija SDA su muškarci, a kako su oni po automatizmu i članovi Glavnog odbora, postotak žena bi se mogao i smanjiti.

Kada je riječ o broju žena, situacija nije bolja ni u drugim strankama. Predsjednik, zamjenik predsjednika te 10 od ukupno 11 potpredsjednika SDS-a su muškarci.

U SNSD-u također dominiraju muškarci. Predsjednik, predsjednik Izvršnog odbora, te četiri od ukupno pet potpredsjednika su muškarci.

U HDZ-u BiH žena je zamjenica predsjendika, ali su svi potpredsjednici stranke, njih ukupno pet, muškarci. Od 30 članova Središnjeg odbora HDZ-a BiH, samo je osam žena.

Naša stranka također je nedavno imala izborni kongres. Za predsjednika je izabran muškarac, a od tri potpredsjednika dvije su žene. Od ukupno 26 članova Glavnog odbora izabranog na Kongresu Naše stranke ukupno je 9 žena.

Kongres SBB-a održan je u aprilu, a tada je izabran predsjednik stranke i Glavni odbor. Potpredsjednici i Predsjedništvo će biti imenovani tek u narednom periodu.