Rehn o proširenju
0

Politika EU: Proces proširenja i jugoistočne Evrope

FENA
Evropski komesar za proširenje Olli Rehn obratio se danas učesnicima Crans Montana Foruma na posebnoj sesiji posvećenoj temi "Politika EU: proces proširenja i jugoistočne Evrope“.

Evropa se danas, kako je kazao, suočava s većim izazovima u pogledu ekonomije i sigurnosne strategije nego što je to ikad bio slučaj nakon hladnog rata. U tom kontekstu cementiranje demokratije i vladavine prava na zapadnom Balkanu i u Turskoj i poticanje napretka u pravcu EU na osnovu zasluga su suštinski važni za stabilnost i sigurnost u Evropi.

Rhen je ocijenio da će naredna godina biti ključna za razvoj događaja na zapadnom Balkanu i Turskoj. Naglasio je da, unatoč trenutnoj krizi, zemlje mogu same napredovati u svojim reformama i na taj način djelovanjem osigurati svoj put ka EU.

Rehn je kazao da je prilikom današnjeg susreta u Predsjedništvu BiH konstatirano da dijele istu viziju za ovu zemlju, stabilnu, prosperitetnu i uspješnu BiH u okviru EU.

"To je naša zajednička vizija", dodao je on.

Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ovog ljeta pružilo je priliku koja ne smije biti protraćena, jer je to kapija za status kandidata ako bude na propisani način proveden u smislu ključnih reformi.

"Tu se radi o akcijama, djelovanju i rezultatima, a ne samo o riječima", naveo je Rehn.

Istakao je da je ključni izazov za vođe BiH postizanje stepena političkog konsenzusa u vezi s reformama vezanim za EU.

"Svjestan sam da se građani ove zemlje žele pridružiti EU, da budu član evropske porodice i sada je do bh. lidera da ispune te težnje i da reforme vezane za EU stave u vrh političkih programa", istakao je Rehn.