Raffi Gregorian
0

"Političkim diskursom u BiH dominira šovinizam"

Sarajevo-x.com
"Politička situacija u Bosni i Hercegovini se pogoršava kao posljedica smišljenog djelovanja političkih lidera koji koriste šovinizam kako bi osigurali kratkoročne političke poene pred parlamentarne izbore sljedeće godine", rekao je vršilac dužnosti visokog predstavnika Raffi Gregorian u razgovoru s austrijskim predsjednikom dr. Heinzom Fischerom i ministrom odbrane Norbertom Darabosom danas u Sarajevu.

Problemi sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina, kao što je parlamentarni zastoj i nesposobnost vlasti, imaju jasne političke korijene i nisu isključivo rezultat složene administrativne strukture BiH. Umjesto da rješavaju posljedice ekonomske krize i da rade na rješavanju stvarnih problema građana, političke stranke vode javne rasprave oko pitanja za koja znaju da će samo produbiti njihova neslaganja. Kao posljedica ovoga, donošenje velikog broja zakona - koji su bili potrebni za evroatlantske integracije i za zatvaranje OHR-a - kasni, konstatirao je Gregorian, javljaju iz Ureda za odnose s javnošću OHR-a.

Gregorian je također iskoristio ovu priliku kako bi zahvalio predsjedniku Fischeru i ministru odbrane Darabosu na kontinuiranom političkom, ekonomskom i vojnom angažmanu Austrije u Bosni i Hercegovini. Austrija je danas objavila da će svoj kontingent u EUFOR-u povećati za 80 vojnika. U tom kontekstu, Gregorian je iskazao pohvalu dragocjenom doprinosu Austrije u uspjehu operacije ALTHEA i posebno austrijskom kontingentu koji se nalazi na dužnosti u Brčko Distriktu. "Daljnje prisustvo EUFOR-a - sa izvršnim mandatom - još uvijek je važno, kao garancija građanima da je međunarodna zajednica opredijeljena za sigurnost zemlje."