Valentin Inzko
0

"Politički propusti se mogu ispraviti"

FENA
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Sve do sada, zbog domaćih političkih okolnosti, Bosna i Hercegovina nije bila u mogućnosti da u potpunosti iskoristi prilike koje nudi poboljšana klima u regionu, ali ovo se može promijeniti, kazao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko danas u obraćanju na Evropskom forumu u Alpbachu (Austrija).

Inzko je naglasio da se tokom proteklih godina, upravo kada je izgledalo da je moguće početi s normalizacijom međunarodnog angažmana u BiH, pojavila nova politička konfiguracija koja je dovela do zastoja.

On je opisao “štetno uzmicanje” od pragmatičnog konsenzusa koji je bio doveo do stalnog ekonomskog rasta i podizanja životnog standarda nakon 2000. godine.

"Umjesto toga, posljednje dvije godine karakteriše veliki rast nezaposlenosti u cijeloj zemlji, uz sve veću nesigurnost građana zbog kriminala i korupcije. Politički i parlamentarni zastoj onemogućio je koherentan i efikasan odgovor na ove probleme"

Međutim, visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU naglasio je da se politički propusti koji su uzrokovali ovu krizu mogu ispraviti. Upozorio je da su političari u BiH sugerirali biračima da će jedan dan moći uživati u svim socijalnim i političkim privilegijama, da će moći putovati i zapošljavati se i imati ostale privilegije koje imaju i građani u drugim dijelovima Evrope - ali bez provođenja reformi u Bosni i Hercegovini koje imaju za cilj da BiH postane jedna normalna i moderna evropska država.

  • To je opasan i štetan politički trik koji mora biti jasno razotkriven, kazao je Inzko.

"Kada bosanskohercegovačko vodstvo ponovo usmjeri svoje napore na implementiranje reformi koje će osigurati ulazak u evroatlantske integracije, što želi većina građana BiH, onda će biti moguće Bosnu i Hercegovinu vratiti na pravi put - kojim već idu njeni susjedi - ka prosperitetu i stabilnosti", izjavio je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU smatra da je Bosna i Hercegovina i dalje vjerodostojan kandidat za evroatlantske integracije.

  • Bosna i Hercegovina može imati koristi od regionalnog okruženja, a Evropska unija može u tome pomoći. Bosna i Hercegovina se može vratiti na put koji vodi ka prosperitetu i stabilnosti. Taj put je i dalje otvoren, kazao je Inzko u Alpbachu, prenosi Pres-ured OHR/EUSR.