OHR nezadovoljan
0

"Politički lideri i stranke iznevjerili povjerenje birača"

SRNA
OHR: Nametanje nije isključeno
OHR: Nametanje nije isključeno
Nepostizanjem napretka u formiranju funkcionalne vlasti iznevjereno je povjerenje koje su birači na opštim izborima u oktobru dali političkim liderima i njihovim strankama, saopšteno je iz OHR-a.

U saopštenju se navodi da su birači na izborima 3. oktobra prošle godine glasali za to da imaju vlast, a ne za "beskrajne i jalove razgovore ili za još četiri godine političkog zastoja i stagnacije".

"Glasači su jasno pokazali da žele napredak na putu evroatlantskih integracija", podsjeća OHR.

Uz napomenu da se vlasti moraju formirati što je prije moguće i odmah početi sa radom, iz OHR-a upozoravaju da, sve dok nema vlasti neće doći do otvaranja novih radnih mjesta, neće biti riješeno pitanje niskog životnog standarda, neće biti ponovo otpočeto ostvarivanje napretka u evroatlantskim integracijama niti pojačana borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. 

"Političari u BiH moraju iskoristiti ovu šansu. U protivnom, samo oni će biti odgovorni za posljedice. Lideri u BiH sada moraju uložiti dodatni napor i usredotočiti se na formiranje vlasti. Sljedeće četiri godine će uticati na sljedećih 40 u BiH. U tom smislu EU je ponovila da integracija u Uniju mora biti srž novih vladinih programa",  poručuju iz OHR-a. 

U OHR-u smatraju da je napredak u ovoj godini moguć ukoliko se politički lideri budu mogli dogovoriti o prioritetnim projektima i programu koji se može implementirati odlučno i brzo, uz širok konsenzus. 

"To se može uraditi, ali to će od političkih lidera zahtijevati poštenje, integritet i spremnost da se postižu kompromisi. Ovo je način da se uzvrati za povjerenje koje su birači dali strankama i pojedincima 3. oktobra",  naglašava se u OHR-ovom saopštenju.