Raffi Gregorian
0

Političke stranke Mostara priznaju samo vlastite interese

Sarajevo-x.com
Ured visokog predstavnika izražava duboku zabrinutost zbog ponovnog neuspjeha Gradskog vijeća Mostara da u jučerašnjem glasanju izabere gradonačelnika.

Još jednom, političke stranke za trenutnu situaciju pokušavaju optužiti sve druge osim sami sebe. Međutim, OHR konstatuje da su stranke, koje su izabrane da služe građanima Mostara, pregovore vodile na osnovu vlastitih sebičnih želja da budu na vlasti i ostvaruju materijalnu korist. Ne uspjevši da stave potrebe građana Mostara ispred vlastitih ambicija, osramotili su i sebe i grad Mostar.

OHR je takođe razočaran očiglednim manipulacijama i kalkulisanjem vezanim za javno glasanje u Gradskom vijeću, čiji je cilj, po svoj prilici, da gradonačelnik ne bude izabran, umjesto da bude izabran. U jučerašnjem finalnom krugu glasanja, devet vijećnika je bilo suzdržano; da je tih devet glasova otišlo nekom od kandidata, gradonačelnik bi bio izabran. Prije jučerašnje sjednice Gradskog vijeća, OHR je preporučio strankama da glasanje za izbor gradonačelnika bude tajno, što je predviđeno Statutom, da bi se proces oslobodio manipulacija. Vijećnici su odlučili da ne ispoštuju tu preporuku i danas opet nema gradonačelnika.

Pozivi na nove lokalne izbore ili pak promjene Statuta grada Mostara, koje dolaze od nekih stranaka, nisu ni realni niti korisni. OHR očekuje da sjednica Gradskog vijeća Mostara bude nastavljena što prije, te da se procedura izbora gradonačelnika ponovi onoliko puta koliko to bude neophodno dok ne bude izabran gradonačelnik. Daljnja odgađanja izbora gradonačelnika su neprihvatljiva.