BiH
0

Političari u RS-u potpisali da će voditi fer izbornu kampanju

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Na inicijativu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika predstavnici 12 političkih partija potpisali su danas u Banjoj Luci Kodeks ponašanja političkih partija u predizbornoj kampanji, koji podrazumijeva provođenje kampanje u fer i demokratskoj atmosferi.

Kodeks su potpisali predstavnici SNSD-a, HDZ-a BiH, SP-a, DNS, NDS-a, Stranke "Radom za Boljitak", Savez za demokratsku Srpsku, Srpska napredna stranka, Zavičajni socijaldemokrati, Pokret za Prnjavor, Partija ujedinjenih penzionera i Nezavisna stranka "Dr Mihajlo Tovirac".

Kodeks su podržali i Ekološka partija Republike Srpske i Pokret za naš grad - Pale, čiji su predstavnici bili spriječeni da prisustvuju njegovom potpisivanju.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je zadatak svih političara da vrate povjerenje u politiku i da se međusobno uvažavaju, i izrazio očekivanje da političke partije, koje učestvuju na predstojećim lokalnim izborima u BiH, prihvate kodeks kao okvir normalnog ponašanja.

"Naša je želja da ovim kodeksom skrenemo pažnju javnosti da imamo odgovornost pred izbore i da pozovemo građane da izađu na izbore uvjereni da će oni koji budu vodili fer i poštenu kampanju dobiti podrku birača", istakao je predsjednik Republike.

Zahvaljujući strankama koje su potpisale Kodeks, Dodik je rekao da je uvjeren da je vrijeme političkih galama prošlo i da je opstanak u politici moguć samo uz konkretne rezultate.

"Kao predsjednik Republike pratiću provođenje Kodeksa zajedno sa političkim partijama koje su ga potpisale, a nekoliko dana nakon izbora svi potpisnici Kodeksa analizirat će ponašanje tokom predizborne kampanje i daćemo ocjenu da li je on ispunio svoj cilj i svrhu", naglasio je Dodik.

Na pitanje novinara zbog čega SNSD jučer u Sarajevu nije potpisao Kodeks ponašanja koji je organizovala Demokratska inicijativa za Evropu uz podršku američkog Nacionalnog demokratskog instituta (NDI), Dodik je rekao da nema potrebe da se kodeks, niti nivo BiH dovodi u vezu sa lokalnim izborima.

"Mi već godinama nemamo saradnju sa NDI–jem i namamo razloga da podržavamo takve inicijative", istakao je Dodik, dodavši da će SNSD učestvovati u izradi kodeksa kada budu izbori za Parlament BiH i Predsjedništvo BiH.

Dodik je podsjetio da su na potpisivanje kodeksa u Banjoj Luci pozvani svi učesnici na izborima u BiH i da im je prije nekoliko dana upućen tekst kodeksa kako bi dostavili svoje primjedbe.

On je naveo da je lider DP-a Dragan Čavić, obezbjeđujući sebi formalni razlog za nepotpisivanje Kodeksa, dostavio neprihvatljive primjedbe, a da su SDS i PDP posredstvom medija poslali poruku da neće učestvovati u njegovom potpisivanju.

Kodeks ponašanja političkih partija u predizbornoj kampanji, koji je danas potpisan, predviđa javnu osudu svakog nasilja i zastrašivanja birača,vršenja pritiska na zaposlene u organima i tijelima javne uprave i javnim preduzećima na bilo kom nivou vlasti, radi uticaja na njihovu slobodnu izbornu volju.

Potpisnici se obavezuju i na poštovanje volje birača u Republici Srpskoj, bez pokušaja njihovog potkupljivanja ili nuđenja određenih beneficija, poštovanje predizbornih skupova drugih političkih partija, predizbornog materijala drugih političkih partija i pravila o javnom oglašavanju u svim lokalnim zajednicama (lijepljenje plakata samo na mjestima koja su za to predviđena), kulturu dijaloga, poštovanje drugog i drugačijeg stava i privatnosti svakog od učesnika kampanje.

Kodeksom je predviđena i javna osuda neistina ili insinuacija o učesniku kampanje ili članovima njegove porodice, te poštovanje činjenice da su svi građani, pa i učesnici kampanje ravnopravni članovi društva, jednaki pred zakonom, bez obzira na naciju, vjeru ili pol, kao i osudu i preduzimanje zakonom predviđenih mjera zbog bilo kakvog pokušaja izborne prevare.

Potpisnici su se obavezali i na poštovanje principa da javna sredstva ne mogu biti korištena u predizbornoj kampanji, na javno saopštavanje obima donacija iz inostranstva u svrhu predizborne kampanje, te na poštovanje novinarskih prava i sloboda, a sve u cilju objektivnog informisanja građana.

"Mi ovdje potpisani predsjednici političkih partija od javnosti Republike Srpske tražimo da pomno prati ponašanje svih u predizbornoj trci, i da se prema tom ponašanju javno i jasno odredi. Pozivamo medije u Republici Srpskoj da otvoreno i korektno izvještavaju o eventulanim kršenjima ovog kodeksa i tako budu korektor u predizbornom procesu", navodi se u tekstu Kodeksa.