Rezolucija za Siriju ili protiv RS-a
74

Političari SNSD-a uz Bashara al-Asada ili strahuju od Rusije

Piše: J. H.
Milorad Dodik i Nebojša Radmanović
Milorad Dodik i Nebojša Radmanović
Nakon što Nebojša Radmanović i Milorad Dodik oštro reagovali na glasanje za Rezoluciju o Siriji na Generalnoj skupštini UN-a, postavlja se logično pitanje da li su političari iz SNSD-a protiv krvoprolića i ubijanja nedužnih civila ili se boje reakcije Rusije.

Nakon što je Bosna i Hercegovina podržala Rezoluciju o Siriji na Generalnoj skupštini UN-a, političari iz RS-a, predvođeni članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem i predsjednikom tog etiteta Miloradom Dodikom, optužili su Lagumdžiju da je "neustavno i nezakonito" dao instrukcije predstavniku BiH u Generalnoj skupštini UN-a da podrži Rezoluciju o Siriji.

Dr. Suvad Konaković, pravnik i član Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 izjavio je za portal Klix.ba kako je postupak ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije bio logičan kada je u pitanju glasanje o Rezoluciju o Siriji.

"Instrukcija koju je dao predsjednik Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ministru vanjskih poslova Zlatku Lagumdžiji je apsolutno logična i zakonski ispravna. Što se tiče političkih konotacija u kontekstu međunarodne situacije ona je prihvatljiva", pojašnjava Konaković.

Od ukupno 193 zemlje članice UN-a, za Rezoluciju o Siriji glasalo je njih 133, 12 je bilo protiv, a 31 uzdržana. Što se regije tiče, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i Makedonija su glasale za usvajanje Rezolucije.

Ambasador Srbije u UN-u Feodor Starčević rekao je tokom rasprave da bi se cijela međunarodna zajednica trebala angažovati kako bi nasilje u Siriji bilo okončano.

Dušan Simeonović, ambasador u penziji i član Foruma za međunarodne odnose Srbije za list Danas je izjavio kako Rusija i Kina, koje su glasale protiv Rezolucije, svakako nisu zadovoljne činjenicom što je Srbija podržala Rezoluciju, ali postoje brojna opravdanja za takav potez i nasilje se mora osuditi, budući da, između ostalog, Asadove trupe ruše historijski grad Alep i ubijaju civile.

Postavlja se pitanje, zašto bi se Bosna i Hercegovina svrstala u grupu zemalja koje su glasale protiv, a među kojima su Bjelorusija, Bolivija, Kina, Kuba, Republika Koreja, Iran, Mijanmar, Nikaragva, Rusija, Sirija, Venecuela i Zimbabve?

"To što radi RS, odnosno Milorad Dodik, mislim da je to samo naslanjanje na politiku Rusije, čiji su oni instrument", kaže Konaković.

Iako smo zatražili odgovor iz Kabineta člana Predsjedništva iz RS-a na upit da li je Nebojša Radmanović protiv Rezolucije i zaustavljanja krvoprolića u Siriji, ili je protiv procedure, odgovorili su nam kako će Radmanović na sutrašnjoj konferenciji za medije sve kazati.