Inzko na UNSA
0

"Političari se neće pozabaviti krizom ako ih ne primorate"

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko još jednom je pozvao vlasti u Bosni i Hercegovini da okončaju ekonomsku krizu i ponovo otvore vrata ka Evropi. Obraćajući se danas univerzitetskim studentima, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je izjavio da je svaki ozbiljan napor da se ograniči širenje nezaposlenosti i siromaštva “blokiran zbog političkog zastoja koji sada traje više od tri godine.”

Inzko je rekao da međunarodna zajednica osigurava Bosni i Hercegovini sredstva: samo u posljednje dvije godine 1,2 milijarde eura za razvojne projekte, ali da su “domaće vlasti – ne međunarodna zajednica – te koje se moraju pozabaviti postojećom krizom i riješiti je. Ukoliko to one ne mogu uraditi, onda je na građanima ove zemlje da promijene vlast.”

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da je bez političkog konsenzusa nemoguće očekivati da će se stanje popraviti. “Nepostojanje konsenzusa je donijelo siromaštvo i nevolju većini stanovnika“, rekao je Inzko. “Ja sam šokiran, a i vi biste trebali biti šokirani, s obzirom da ovo očito nije bilo dovoljno da stranački lideri počnu djelovati.”

Inzko je rekao da “bez obzira na patnju koja ih okružuje“, lideri stranaka “definitivno nisu poduzeli korake da unaprijede ekonomiju; korake za koje su se davno dogovorili da će poduzeti kao dio evropskog integracionog procesa.”

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je izjavio da “najefikasniji instrument koji se može koristiti za rješavanje trogodišnjeg zastoja nije OHR: to su ogorčenje i gnjev ljudi u Bosni i Hercegovini”, te je rekao da se političari neće pozabaviti krizom “ako ih vi ne primorate.”

Inzko je dodao da su vrata ka Evropi “potpuno zatvorena”, ali da ih nije zatvorila Evropska unija već “političke stranke na vlasti koje tokom tri godine nisu provele ni jednu značajnu reformu definiranu Evropskim partnerstvom ili Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.”

Inzko je dodao da se u periodu koji nam predstoji do izbora u oktobru "javno mnjenje mora fokusirati na korake koje je potrebno poduzeti da bi se okončala ekonomska kriza i ponovo otvorila vrata ka Evropi. Najstrašnija opservacija koju sam čuo je da ove godine ništa ne može biti učinjeno s obzirom da su izbori u oktobru. Činjenica je da mnogo toga može biti učinjeno upravo zato što je ovo izborna godina."

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik je govor zaključio primjedbom da dok je “nepostojanje konsenzusa direktan uzrok siromaštva i boli koji su prekrili ovu zemlju” političari pokazuju spremnost i vještinu da postignu sporazum oko stvari koje su im važne.

“Stranački lideri u ovoj zemlji rutinski se uspijevaju dogovoriti o raspodjeli resursa, novca i moći između sebe,” izjavio je Inzko. “Ako se konsenzus može izgraditi za dobrobit stranačkih lidera, može se izgraditi i za dobrobit građana. Ako se konsenzus može postići kako bi se članovima parlamenta odobrila povišica plate, onda se može postići i za poboljšanje poslovnog okruženja, osiguranje kredita za mala preduzeća, ujedinjenje poslodavaca i radnika te otvaranje novih radnih mjesta.”