Sulejman Tihić
0

'Političari ne smiju imati optužnice, pa ni Branković'

SRNA
Predsjednik SDA Sulejman Tihić uvjeren je da ne može biti normalno da političari imaju optužnice, zbog čega i dalje insistira na odstupanju Nedžada Brankovića sa mjesta predsjednika Vlade Federacije BiH (FBiH).

"Optužnica je u sudskoj i političkoj praksi prihvaćena kao dokument koji podrazumijeva postojanje osnovane sumnje da je neko za nešto odgovoran", objasnio je Tihić za sarajevsko "Oslobođenje".

On je podsjetio i na stranački stav da lice protiv kojeg je podignuta optužnica i lice koje je iskoristilo svoj položaj za ličnu korist, ne može obavljati stranačke i državne funkcije.

Gledajući iz svoje pozicije kandidata za predsjednika stranke na predstojećem kongresu SDA, Tihić je priznao da bi mu više odgovaralo da je optužnica protiv Brankovića podignuta poslije stranačkih izbora.

"Međutim, postoje principi koji vrijede i prije i poslije Kongresa i ja se pridržavam tih principa", poručio je Tihić.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu podiglo je sredinom aprila optužnicu protiv Brankovića i nekadašnjeg premijera FBiH Edhema Bičakčića stavljajući im na teret da su zloupotrebom položaja 2000. godine budžet Federacije oštetili za 114.000 KM, a kompaniju "Energoinvest" za oko 150.000 KM.

Nezakonitom kupovinom stana Branković je, navodi se u optužnici, protivpravno stekao korist od oko 217.000 KM.