Moon i Sorensen
11

Političari moraju postići dogovor u interesu građana FBiH, a ne da bi zadržali vlast

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Politički akteri u Federaciji Bosne i Hercegovine moraju biti spremni na kompromis kad je riječ o izlasku iz ćorsokaka u koji su došli u vezi s rekonstrukcijom Vlade FBiH kojim će biti riješeni nagomilani ekonomski i socijalni problemi građana, poručuje se u zajedničkoj izjavi Delegacije Evropske unije i ambasade Sjedinjenih Američkih država u BiH.

"Stalno govorimo da je neophodan dijalog dviju strana kako bi domaći akteri pronašli rješenje i bili smo ohrabreni kada je do dijaloga i došlo prošle sedmice.

Kao što se jasno vidi iz njihovih izjava proteklih dana, nažalost, lideri obje strane nastavljaju sa postavljanjem nerealnih zahtjeva. Ponovljeni zahtjevi dva HDZ-a za smjenu predsjednika Federacije BiH Živka Budimira ne doprinose izgradnji povjerenja neophodnog za postizanje pozitivnog rješenja. Što se tiče predsjednika Budimira, nerealno je zahtijevati usvajanje određenih zakona ili stavljanje veta na izbor ministara u Vladi", navodi se u izjavi koju su potpisali američki ambasador u BiH Patrick Moon i specijalni predstavnik EU-a u BiH Peter Sorensen.

U izjavi se navodi kako politički akteri moraju postići dogovor u interesu građana FBiH, a ne da bi zadržali vlast ili osigurali pozicije svojim istomišljenicima.

"Obje strane moraju biti spremne na kompromis. Vjerujemo da će građanima najbolje služiti Vlada i Parlament Federacije BiH koji su u stanju da donose odluke kojima će riješiti ekonomske i socijalne probleme u Federaciji, a ne da pokušavaju dobiti ili zadržati vlast samo da bi osigurali pozicije za svoje istomišljenike, prijatelje ili familiju. Niko nema koristi od ove pat pozicije koja se nastavlja. Sad treba da vidimo dogovor koji istinski služi interesima građana Federacije BiH", poručili su Moon i Sorensen.