Milo Đukanović u Sarajevu
0

"Političari moraju očuvati stabilnost i održivost BiH"

SRNA
Milo Đukanović i Željko Komšić (Foto: Reuters)
Milo Đukanović i Željko Komšić (Foto: Reuters)
Jedinstvena BiH ne može imati alternativu, a teritorijalni integritet i suverenitet ove zemlje uslov je bez kojeg nije realno razgovarati o učvršćivanju stabilnosti u regionu i ostvarivanju bliske evroatlantske i evropske perspektive, izjavio je danas u Sarajevu premijer Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović je danas, na Forumu Bošnjačkog instituta u Sarajevu, gdje je govorio o temi "Evroatlantska perspektiva regiona - iskustva Crne Gore", rekao da se na dejtonsku formulu "može gledati različitim očima", odnosno da se u njoj može prepoznati ono što je afirmativno, ali da se može i kritikovati.

"Ukoliko pokušavamo da kritikujemo dejtonsku formulu, ta kritika će biti mnogo ubjedljivija ako ponudimo neku formulu koja će ponuditi viši kvalitet, nuditi bolje pretpostavke za ostvarivanje onih ciljeva koje BiH ima, a to je da bude dio NATO-a i EU", naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, potrebno je uložiti maksimalnu odgovornost svih političkih subjekata u BiH da se očuva njena stabilnost i obezbijedi održivost, te da se u tijesnoj saradnji sa relevantnim međunarodnim činiocima kreira neophodni minimum ustavnih reformi koji će doprinijeti funkcionalnosti BiH.

Đukanović je naglasio da BiH treba da opstane, ali i da mora da bude sastavni dio evropskih i evroatlantskih integracija.

"Zagovornik sam da Crna Gora, Balkan, pa samim tim i BiH, uzmu svoju budućnost u svoje ruke. Ne vjerujem da bilo ko ozbiljan u međunarodnoj zajednici, pa i kod vas, smatra da ovom zemljom dugoročno treba upravljati na postojeći način. Vjerovatno bismo imali razloga da budemo veoma kritični prema učincima politike međunarodne zajednice u prethodnom periodu. Ostvareni su određeni efekti, ali duboko vjerujem da se moglo uraditi i više u prenošenju odgovornosti na bosanske političke subjekte", naveo je Đukanović.

Đukanović smatra da je BiH još  potrebna međunarodna zajednica, kako bi se kreirao neophodni minimum ustavnih reformi koji treba da obezbijede održivost i funkcionalnost  BiH na duži rok. On smatra da u tom smislu  treba " proširiti i ojačati front " međunarodne podrške koji bi garantovao veći uspjeh aktivnosti koje će se voditi.
"Treba pokazati i potrebnu senzibilnost prema onome što je politička realnost u BiH, a to je da predizborno vrijeme nije optimalno vrijeme za ovakve zahvate. Do oktobra će se vjerovatno pripremati rješenja, a kvalitetnije definisati i implementirati poslije izbora. Takođe, nije realno očekivati da se u jednom reformskom zahvatu postigne optimalno rješenje", smatra Đukanović.

Đukanović je istakao da Crna Gora i BiH nemaju otvorena pitanja i da bi uskoro trebale da potpišu sporazum o granici što bi, kako je naveo, bio dobar podsticaj i drugima na prostoru bivše Jugoslavije da učine isto.