O razlozima se još uvijek nagađa
1

Političari iznenađeni ostavkom Željka Komšića

Piše: J. Hadžiahmetović
Željko Komšić i Zlatko Lagumdžija iz sretnih vremena
Željko Komšić i Zlatko Lagumdžija iz sretnih vremena
Mladen Ivanić, Zvonko Jurišić i Jerko Ivanković Lijanović su iznenađeni odlukom Željka Komšića da da ostavku na sve funkcije u SDP-u.

Predsjednik Hrvatske stranke prava BiH Zvonko Jurišić smatra kako postoje određeni problemi unutar Socijaldemokratske partije.

"Ne znam koje su prirode, ali ovakav potez je i prema mom mišljenju neočekivan. Svoj sud ću dati nakon Komšićeve konferencije", kazao je Jurišić.

Lider Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić vidi dva razloga Komšićeve ostavke, a to su pozitivna atmosfera nakon posjete Zlatka Lagumdžije Beogradu i odnosi SDP-a sa dva HDZ-a.

"Stičem utisak da je gospodin Komšić svih ovih godina bio kritičan prema Srbiji. Stičem utisak da neposredna podrška Jeremiću nije povod više nego pozitivni ambijent koji se razvio nakon posjete Lagumdžije Beogradu. Ja mislim da je taj pozitivni ambijent uzrok, jer očito Komšić ima neki problem sa Beogradom još iz vremena kada je bio ambasador. Koliko znam, Lagumdžija nije ni dao podršku Jeremiću za Generalnu skupštinu UN-a. Uzrok tome je, pretpostavljam, i Komšićevo nezadovoljstvo činjenicom da je formirana vlast sa HDZ-ovima, a poznato je da je on kao političar bio žrtva HDZ-ovih priča, da je mimo volje hrvatskog naroda izabran tamo. Mislim da su te dvije kombinacije dovele do ovoga", kaže Ivanić u razgovoru za portal Sarajevo-x.com.

Nakon Komšićeve ostavke, postavlja se pitanje saradnje Ministarstva vanjskih poslova BiH i Predsjedništva BiH, koji kreiraju vanjsku politiku naše zemlje. Ivanić smatra kako odnosi između Lagumdžije i Komšića neće imati velikog utjecaja na vanjsku politiku BiH. Jerko Ivanković Lijanović misli da je to demokratsko pravo svakog pojedinca.

"Politka je naporan posao i ukoliko se političari osjećaju umornim, najbolje je da to prepuste drugima. Za one koji nisu u Željkovoj poziciji to je bilo iznenadno, ali za njega nije, jer on je bio vrijedan u politici dugo godina, u SDP-u je nosio veliki teret koji sebi želi smanjiti za neki naredni period", kaže Ivanković Lijanović.

Pokušali smo kontaktirati i političare iz vrha SDP-a ali se jutros niko od njih nije javljao ili su im telefoni bili isključeni.