Zaključak NSRS
0

Političari iz RS-a prijete povlačenjem iz državnih organa

FENA
Narodna skupština RS-a usvojila je danas zaključak u kojema se kaže da će RS zakazati javno izjašnjavanje, ako visoki predstavnik u BiH "nastavi s pokušajima nametanja i provođenjem nepravnih akata koji se tiču 'Elektroprenosa BiH'“.

"U tim aktivnostima svi predstavnici RS-a povlače se iz zajedničkih organa zbog toga što ne mogu davati podršku upravljanju BiH od nezakonite OHR-ove vlasti i onih koji to podržavaju“, kaže se također u zaključku koji je usvojen na današnjoj posebnoj sjednici NSRS-a nakon što je prihvaćena i informacija Vlade RS-a u vezi sa zakonima koje je, kako je navedeno, pokušao da nametne visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko 18. septembra.

Ovi, kao i zaključak u kojem NSRS daje punu podršku stavovima i zaključcima iznesenim u jučerašnjim izlaganjima predsjednika i premijera RS-a Rajka Kuzmanovića i Milorada Dodika, usvojeni su sa 48 glasova za, 27 poslanika je bilo protiv i četiri uzdržana.

Prijedlog ovih zaključaka dali su klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a i SP-a, u kojima je također data podrška i ranije usvojenim zaključcima Vlade RS-a povodom nametanja odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka u vezi s "Elektroprenosom“.

Podsjećanja radi prva dva zaključka je još jučer u istom obliku poslanicima na usvajanje bio predložio premijer RS-a Milorad Dodik.

Također, u informaciji Vlade RS-a u vezi s nametnutim Inzkovim odlukama se ne isključuje “ni realna mogućnost dogovora akcionara o likvidaciji kompanije ‘Elektroprenos BiH’ te formiranje sopstvenih prenosnih kompanija koje bi pokrivale prostor elektroprivrednih preduzeća”.

Ističe se da je uvjet za nastavak razgovora o uređenju odnosa u kompaniji i nastavljanje obavljanja osnovne djelatnosti za predstavnike RS-a poništenje svih odluka visokog predstavnika u BiH o donošenju zakona u elektroenergetskoj oblasti, kao i naloga supervizora za Brčko Distrikt.