"Proevropska" atmosfera
10

Političari iz Brisela: Mapa puta jasna, vlada umjereni optimizam

FENA
Nakon današnjeg cjelodnevnog sastanka u Briselu, koji je sa bh. liderima organizirao evropski komesar za proširenje Štefan Fule, može se ustvrditi da smo za korak bliže ispunjenju uslova za podnošenje aplikacije za kandidacijski status.

Mapa puta, koju je ponudila Evropska unija, usaglašena konsenzusom svih učesnika, predviđa red koraka koji bi se do 30. novembra trebali završiti podnošenjem vjerodostojnog zathjeva za kandidacijski status u EU, kazao je u izjavi za Fenu lider Socijaldemokratske partije i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

On je dodao kako sama atmosfera na sastanku, kako od samog domaćina, kako i od delegacija stranaka parlamentarne većine, daje pravo za optimizam da će u danima koji slijede biti vidnog napretka u ispunjenju obaveza koje su pred BiH.

"S druge strane, izražavam nadu da će i opozicija, prije svega mislim na SDA, podržati rješenja koja su pred nama i time pokazati da bez obzira na svoj status podržavaju ono što je dobro za BiH", kazao je Lagumdžija.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić je rekao kako je prvi dio sastanka bio posvećen bržem ispunjavanju uvjeta koje je Evropska komisija postavila prema domaćim političarima.

"Razgovarali smo o mehanizmima efikasne koordinacije i prezentirani su nam iskustva Španije, Velike Britanije, Belgije, koja se uz neke dorade mogu primijeniti i u BiH. Napravili smo mapu puta kako bi smo mogli ispuniti neke uslove za kandidatski status", kazao je Tihić, dodavši kako je drugi dio sastanka bio posvećen aktuelnog političkoj situaciji.

"Gospodin Fuee je rekao da je situacija sada gora nego što je bila. Mladen Bosić, Lagumdžija i ja smo se govorili o toj temi. Ja sam rekao da sam stava da je odluka SDP-a (o mijenjanju koalicionih partnera) bila nerazumna i da se bojim da zbog želje SDP-a da kontrolira policiju, tužilaštvo i medije idemo ka haosu, jer će se to sigurno odraziti i na put BiH ka EU. Zbog toga nisam optimista da ćemo, između ostalog, uspjeti završiti dogovor vezano za presudu Suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Sejdić-Finci za šta imamo realno 15-16 dana. Nisam optimista, ali, što se tiče SDA, mi ćemo uvijek biti dio rješenja, naročito što se tiče legitimiteta predstavljanja hrvatskoga naroda, bilo da budemo u poziciji ili opocziciji", kazao je Tihić za Fenu.

Lider Hrvatske demokratske zajednice 1990 Božo Ljubić je istakao kako je atmosfera na sastanku bila "proevropska" i da je najvažnije da se testiraju osposobljenost BiH za euroatlantske integracije provedbom presude strazburškog suda u slučaju Sejdić-Finci.

On je dodao kako je na samom sastanku dogovoreno i da se na tehničkoj razini nađe način kako će BiH odgovoriti na dva konkretna pitanja - vezana za okoliš i za javne nabavke.

"Na ta dva pitanja ćemo pokazati koliko smo sposobni. Sljedeći sastanak je zakazan u oktobru u Sarajevu. Suština je u tomu da moramo uspostaviti efikasne mehanizme koordinacije", naglasio je.

Ljubić je rekao kako je rok za ispunjenje presude Evropskog suda za ljudska prava zadan i da je umjereni optimista "jer su posljednjih sedmica stranke iz Federacije postigle sporazum u vezi sa sprovedbom presude Sejdić-Finci, naročito u pogledu izbora u Dom naroda FBiH gdje su kantoni s bošnjačkom većinom davali više hrvatskih delegata nego one sa hrvatskom".

Lider HDZ-a 1990 je kazao kako je hrvatski blok stranaka spreman za rješenje da se članovi Predsjedništva BiH biraju neizravno, u Domu naroda BiH, i da će s tim prijedlogom se ići prema strankama iz Republike Srpske.

Kako je saopćeno nakon sastanka iz Evropske unije, komesar Fule je predstavnicima bh. izvršne vlasti i vodećih političkih partija uručio Mapu puta koja bi mogla omogućiti da sa njenim provođenjem BiH podnese vjerodostojan zahtjev za članstvo u EU prije isteka ove godine.

S tim u vezi, za zahtjev za članstvo u EU potrebno je do 31. augusta uputiti prijedlog Parlamentarnoj skupštini BiH za izmjenu Ustava BiH kako bi bio usklađen sa sudskom odlukom u predmetu Sejdić -Finci. Naglašeno je da je ovo najvažniji element koji nedostaje kako bi bila donesena odluka o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.