BiH
0

Poligoni na kojim se uništava oružje nisu kontaminirani

Klix.ba
Ministarstvo odbrane BiH je, radi dobijanja podataka o eventualno štetnom utjecaju na zdravlje ljudi i okoliš područja na kojim se vrši uništavanje naoružanja i vojne opreme (poligon Glamoč i kasarna 3. maj Doboj), te izvodi vojna obuka i vrše bojeva gađanja (poligon Manjača, Banja Luka) zaključilo ugovor sa Institutom za javno zdravstvo Banja Luka, koji je izvršio neophodna laboratorijska ispitivanja i analize tla za koje je dao stručna mišljenja.

Na osnovu rezultata gamaspektrometrijskih mjerenja uzoraka utvrđeno je da se zemljište na ovim vojnim lokacijama ne smatra kontaminiranim prema Pravilniku o maksimalnim granicama radioaktivne kontaminacije čovjekove sredine i o obavljanju dekontaminacije ("Službeni list SFRJ" broj: 8/87).

Ovaj podatak je od posebne važnosti, s obzirom da su uzorci uzeti sa dijelova poligona koj su najizloženiji eventualnim štetnim utjecajima aktivnosti uništavanja ubojnih sredstava i izvođenja bojevih gađanja.

Iako se područja navedenih vojnih poligona ne koriste u poljoprivredne svrhe, zbog nedostatka propisa u Bosni i Hercegovini, tlo je analizirano prema Pravilniku o utvrđivanju dozvoljenih količina štetnih i opasnih tvari u zemljištu i metodama njihovog ispitivanja ("Službene novine FBiH", broj 72/09). Samim tim i kriteriji za određivanje maksimalnih dozvoljenih vrijednosti su strožiji nego što bi bili oni za tla na kojima se vrše vojne aktivnosti, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Institut za javno zdravstvo Banja Luka vršio je uzorkovanje na poligonu Manjača i kasarna 3. maj Doboj 18.03.2013. godine, a na poligonu Glamoč dana 15.04.2013. godine. Uzorci su uzeti sa 24 tačke i to po 10 uzoraka sa poligona Manjača i Glamoč, te četiri uzorka iz kasarne 3. maj Doboj.

"U cilju sticanja objektivne slike o eventualnim štetnim utjecajima aktivnosti koje se izvode na vojnim lokacijama Manjača, Glamoč i kasarna 3. maj Doboj, izvršili smo upoređivanje rezultata mjerenja na navedenim lokacijama sa rezultatima mjerenja koje je u toku 2012. godine vršio Zavod za javno zdravstvo FBiH – Centar za zaštitu od zračenja, na deset lokacija u Federaciji BiH, (publikacija pod nazivom Radioaktivnost u životnoj sredini Federacije Bosne i Hercegovine za godinu 2012. godinu, objavljena u junu 2013. godine – odobrena od Centra za javno zdravstvo FBiH), na osnovu čega smo zaključili da su rezultati na vojnim lokacijama u granicama rezultata na nevojnim lokacijama u gradovima u kojim su vršena mjerenja (Sarajevo, Mostar, Bihać, Tuzla, Livno, Jajce, Gradačac, Sanski Most, Zenica i Stolac)", istaknuto je u saopćenju.

Također je važan i podatak da Institut za javno zdravstvo Banja Luka nije dao preporuke za dalje postupanje, što obzirom na rezultate analiza ukazuje da ne postoji potreba za poduzimanjem složenijih sanacijskih mjera, odnosno da nema opasnosti po zdravlje ljudi, te onečišćenje biljnog i životinjskog svijeta.