BiH
0

Policijske službenice SIPA-e prisustvovale sastanku Udruženja "Mreža žena policajaca"

Klix.ba
Policijske službenice Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), članice Udruženja "Mreža žena policajaca“, prisustvovale su sastanku Udruženja i dvodnevnom seminaru održanom 3. i 4. marta na Policijskoj akademiji FMUP-a u Sarajevu.

Sastanku je prisustvovalo oko 30 policijskih službenica iz 15 policijskih agencija u BiH, a razgovarano je o budućim aktivnostima Udruženja.

Dvodnevni seminar realiziran je u organizaciji ICITAP-a i Udruženja "Mreža žena policajaca“ o temi "Nasilje u porodici". U okviru seminara održana su predavanja iz različitih oblasti, s akcentom na prevenciju i multisektorski pristup ovoj problematici.

Podsjećamo da je početkom 2012. godine zvanično registrirano udruženje "Mreža žena policajaca" sa sjedištem u Sarajevu, koje okuplja policijske službenice iz 15 policijskih agencija u Bosni i Hercegovini (Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu, Granična policija BiH, Federalna uprava policije, Policija Brčko distrikta i 10 Kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova), saopćeno je iz SIPA-e.

Cilj udruženja je, između ostalog, promocija rodne ravnopravnosti i demokratskih principa u obavljanju policijskih dužnosti u okviru policijskih službi.

Poseban akcenat je na zaštiti prava policijskih službenica, osiguranju ravnopravnog statusa i povećanju broja žena u policijskim strukturama općenito, a posebno na rukovodećim pozicijama.

U predstojećem periodu policijske službenice SIPA-e aktivno će učestvovati u radu Udruženja, s ciljem proširenja članstva na nivou SIPA-e i šire, te generalno poboljšanja integriteta i statusa policijskih službenica u agencijama za provođenje zakona, u čemu imaju punu podršku menadžmenta SIPA-e.