BiH
75

Policijska tijela u BiH garantuju sigurnost na dan dolaska pape Franje

Piše: M. N.
Sve je spremno za doček pape Franje koji u Sarajevo stiže 6. juna, kazali su na današnjoj konferenciji za novinare član Predsjedništva BiH Dragan Čović i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić garantujući da će sigurnosni aspekt biti na najvišem mogućem nivou.
Dragan Čović i Mirsad Vilić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Dragan Čović i Mirsad Vilić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Uz crkveni, formiran je i državni odbor za doček, te je učinjeno sve da se Sveti otac dočeka kako priliči, kao pravi prijatelj. Čović je kazao kako se očekuje da će u Sarajevo doći između 70.000 i 80.000 ljudi.

"Mi smo spremni za dolazak Oca. BiH i Sarajevo i svi ljudi dobre volje su pripravni. Učinit ćemo sve da to bude jedna prava slika BiH i da to pozitivno što u tom trenutku možemo ponuditi ode u cijeli svijet. Aspekt sigurnosti je pod kontrolom i da papa sutra dolazi oni su spremni", rekao je Čović.

Sigurnosne pripreme traju već nekoliko mjeseci. Bh. sigurnosne agencije su zajedno sa agencijama iz Vatikana obišle sve lokacije koje će papa Franjo posjetiti i utvrdile sigurnosni plan.

"Utvrđena je osnovna i rezervna trasa kretanja pape, kao i sigurne kuće. Neke lokacije će imati poseban tretman kao što je stadion Koševo gdje se očekuje veliki broj ljudi. Policijske agencije, KCUS, Oružane snage, Profesionalna vatrogasna brigada održale su brojne sastanke na kojima smo utvrdili svoje dužnosti. Sve je rađeno u uskoj saradnji s vatikanskim sigurnosnim agencijama. Naše agencije su u potpunosti posvećene, opremljen i obučene za ovakve vrste događaja, kao što je posjeta pape", rekao je Vilić.

Papa Franjo u Napulju (Foto: EPA)
Papa Franjo u Napulju (Foto: EPA)

Tačan broj policijskih službenika koji će taj dan osiguravati događaj bit će određen na sastanku koji treba biti održan 21. maja. Vilić je kazao da će svi pokazati visoki profesionalizam kako bi sve proteklo u najboljem redu.

"Poduzete su sve mjere na čuvanju i zaštiti integriteta ličnosti i države. Kontinuirano se radi na procjeni elemenata koji čine sigurnosnu procjenu i vrši se preventivna sigurnosna procjena. Ostvarena je dobra regionalna saradnja s policijskim agencijama i razmjena informacija koja se vodila međunarodnim putem. Naše aktivnosti usmjerene su i na analizu komentara na društvenim mrežama i novim medijima tako da se svi neprikladni sadržaji tretiraju sa najvećom pažnjom", kazao je Vilić.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela zamolio je građane za strpljenje i razumijevanje zbog ograničenja u kretanju, te da slušaju naredbe policijskih službenika . "Građane molimo da na trasi kretanja pape ne bacaju prema njemu cvijeće, da se suzdrže od penjanja na krovove, balkone i ne izlaze na prozore već da posjetu pape prate na ulicama, te da ranije planiraju odlazak na stadion Koševo kako bi se izbjegle gužve. Moramo imati na umu da ovakve posjete kriminalne grupe koriste kao priliku te skrećemo pažnju građanima da ne nose ništa vrijedno i paze na svoje dokumente, a policijski službenici će učiniti sve da to suzbiju", rekao je Vilić.

Mirsad Vilić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Mirsad Vilić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Građanima je za saradnju s policijskim agencijama na raspolaganju i posebna telefonska linija 033 779 118 putem koje mogu podijeliti informacije sa službenicima.

Podsjećamo da je sutra, 15. maj, krajnji rok za akreditaciju medija koji žele pratiti ovaj događaj. Veliki broj svjetskih medija pokazao je zainteresovanost, a i sa papom dolazi određeni broj koji će ga pratiti iz Vatikana. Svi mediji proći će posebnu kontrolu.