BiH
0

Policijska misija Evropske unije pozdavlja usvajanje zakona o reformi policije

FENA
Policijska misija Evropske unije pozdravlja politički sporazum o zakonima iz oblasti reforme policije, postignut jučer u Predstavničkom domu bh. parlamenta, kojim se potvrđuje njihovo opredjeljenje ka evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine i njenih građana.

"Nakon dugog perioda političkih diskusija, politički lideri u Bosni i Hercegovini su jučer inicirali prvu fazu dugotrajnog procesa koji je pred nama, čiji je cilj unaprijediti sposobnosti ove zemlje u jačanju sigurnosti bh. društva i građana. Kao konačni rezultat, BiH će dobiti policijsku strukturu u potpunosti spremnu da odgovori svim sigurnosnim izazovima", izjavio je šef Policijske misije EU, brigadni general Vinćenco Kopola.

Policijska misija Evropske unije će se i dalje fokusirati na pitanje policijske koordinacije.

"Očekujemo da će novoformirana Direkcija za koordinaciju utvrditi okvir za bolju buduću koordinaciju svih policijskih agencija, koja do sada nije bila regulirana i zasnivala se na individualnim slučajevima saradnje. Kao što svi profesionalci znaju, snažna koordinacija je od ključne važnosti za uspješnu borbu protiv organizovanog kriminala",israkao je general Kopola.

"Pred nama je još mnogo posla. Mi ćemo nastaviti da pomažemo proces reforme policije pružajući stručnu, profesionalnu i tehničku podršku", rekao je general Kopola, saopćeno je iz Policijske misije EU.