BiH
0

Policijska misija EU 30. juna završava mandat u BiH

FENA
Nakon desetogodišnjeg angažmana u BiH, Policijska misija Evropske unije (EUPM) će 30. juna okončati svoj mandat, a tim povodom u Sarajevu je krajem prethodne sedmice organiziran dvodnevni seminar o temi "Uticaj EUPM-a u BiH od 2002. do 2012. godine".

Na skupu, kojeg je EUPM organizirao u suradnji s Institutom za sigurnosne studije EU iz Pariza, analizirana su iskustava stečena tokom desetogodišnjeg angažmana na civilnom upravljanju krizom u BiH te razmatrani dometi i aspekti zajedničke sigurnosne i odbrambene politike Evropske unije.

Međunarodni i domaći zvaničnici su se složili u jednome, a to je da ova misija uspješno završava svoj mandat te da ta činjenica šalje pozitivnu poruku što pokazuje da je kriza u velikoj mjeri riješena.

Prvoga dana seminara šef EUPM-a komesar Stefan Feller istaknuo je da je misija bila usmjerena na potporu razvoju autohtonih kapaciteta i sposobnosti u sektoru za provedbu zakona, a u širem smislu jačanju pretpostavki koje BiH približavaju članstvu u Evropskoj uniji.

Dopredsjedavajući Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija kazao je na seminaru da je doprinos EUPM-a ostvaren na planu unapređenja sigurnosnog okruženja i vladavine prava u BiH, dodajući da iako se radi o službenom zatvaranju misije EUPM-a radije taj čin naziva transformacijom s obzirom na to da se prisustvo EU-a u BiH nastavlja putem drugih institucija.

Direktor EU Instituta za sigurnosne studije iz Pariza Alvaro de Vasconcelos ukazao je na simboliku skupa, ocijenivši da je zatvaranje misije EUPM-a dobra vijest za BiH, te da svjedoči o tome da je BiH bliže evropskim integracijama.

Kazao je da kraj misije EUPM-a ne znači i kraj evropske sigurnosne i odbrambene politike, navodeći da su mir, jačanje demokratije i solidarnost temeljne ideje za proces integracija i nastanak EU.

Sudionik skupa u Sarajevu bio je i zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Republike Slovačke Miroslav Lajčak, inače bivši visoki predstavnika međunarodne zajednice u BiH, koji je kazao da misija nikada nije bila politički orijentirana te da je uvijek radila u saradnji s policijskim institucijama BiH.

Lajčak je kazao da aktuelna politička situacija neće ugroziti put BiH ka euroatlantskim integracijama i NATO savezu te da će rekonstruirana vlada nastaviti s potrebnim reformama.

Zamjenik generalnog sekretara Evropske službe za vanjsko djelovanje Maciej Popowski u svom obraćanju učesnicima skupa naglasio je da se BiH sada kreće od "dejtonske logike" ka "briselskoj logici" te da je na dobrom putu.

Dodao je da prelazak na sljedeći nivo zahtjeva skladnu koordinaciju na domaćoj razini koja se temelji na strukturama i procedurama za omogućavanje učinkovitog nošenja sa evropskim pristupnim procesom.

Govoreći o nastavku "partnerstva", Popowski je izrazio zadovoljstvo jer može reći da će BiH i EU ubrzo potpisati okvirni sporazum za sudjelovanje u operacijama EU za upravljanje krizama što predstavlja još jedan važan korak u približavanje Evropi.

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović je u svom obraćanju podsjetio je da je prvobitno bilo planirano da misija EUPM-a ostane tri godine, a nakon nekoliko produžetaka i prilagođavanja misije realnim potrebama u BiH danas sagledavamo 10 godina rada ove misije.

"EUPM je učestvovao kroz tehničku podršku u prvoj fazi procesa reforme policijskih struktura u BiH čiji je cilj bio da BiH dobije novu, jedinstvenu policijsku strukturu osposobljenu da se uspješno suprotstavi svim sigurnosnim prijetnjama i izazovima na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou, koji se nisu dogodili", kazao je Ahmetović.

Naglasio je da očekuje punu podršku i saradnju Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije kako bi se reformski procesi doveli do kraja i uspostavio sigurnosni sektor koji će biti fokusiran na zaštitu građana BiH.

EUPM je prva civilna misija upravljanja kriznom situacijom pokrenuta u sklopu evropske sigurnosne i odbrambene politike. Ova misija je tokom deset godina doživjela nekoliko transformacija od potpore provedbi mira i borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije u BiH do angažmana u sklopu reforme policije.