BiH
0

Policija u ZDK-u ponovo u štrajku?

FENA
Zenica
Zenica
Uposlenici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona uskoro će ponovo stupiti u štrajk koji su prekinuli 4. aprila.

Po riječima Elvedina Mioča, predsjednika Sindikata MUP-a ZDK, štrajk policije u 12 općina ovog kantona bit će“odmrznut“ jer Vlada ZDK-a nije ispunila zahtjeve koje je Sindikat policije postavio 25. marta kada je prvi put pokrenut štrajk u kojem je učestvovalo oko hiljadu policijskih službenika.

„Štrajk nije nikad ni prekinut nego je samo zamrznut do daljnjeg nakon dogovora koji smo tada postigli s Vladom. Imali su dovoljno vremena. Naši zahtjevi nisu ispoštovani i bit ćemo prinuđeni ponovo protestovati“, kaže Mioč.

Policija u ZDK-u tražila je izjednačavanje prava s kolegama u FBiH, insistirajući na implementaciji Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika i Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti. Predsjednik Sindikata policije ZDK-a Elvedin Mioč za sutra najavio je održavanje pres- konferencije na kojoj će objelodaniti svoje aktivnosti u vezi s pitanjem štrajka.