Govor mržnje i kleveta na internetu
0

Policija, tužilaštva i sudovi podržali akciju "Niste nevidljivi"

Sarajevo-x.com
Seminar Vijeća za štampu
Seminar Vijeća za štampu
Najavljena je saradnja Vijeća za štampu u BiH, tužilaštava, policije i sudova u akciji "Niste nevidljivi", na otkrivanju i sankcioniranju osoba koje svojim anonimnim komentarima na internet portalima šire govor mržnje i klevetu.

Vijeće za štampu u BiH je realiziralo dvodnevni Seminar "Sloboda izvještavanja i legislativa u BiH - Novi mediji i novi izazovi", za predstavnike pravosuđa i medija iz BiH u Banji Vrućici.

Ovaj seminar slijedi višegodišnju edukacijsku praksu Vijeća za štampu sa predstavnicima pravosuđa, a ovom prilikom je, u izuzetno produktivnom dijalogu izmedju novinara, članova Vijeća za štampu, sudija i tužilaca, te predstavnika policije, tematski otvorena diskusija o aktuelnom pitanju novih medija - internet portala i socijalnih medija, u kontekstu slobode govora, profesionalne odgovornosti i zakonske regulative.

  Posebno puno je posvećeno pažnje problemu širenja govora mržnje i klevete u anonimnim komentarima posjetilaca internet portala. Anonimnost ne znači da osoba ne može biti identificirana i procesuirana, ako se utvrdi nanošenje štete širenjem govora mržnje i klevete.

Odluka Upravnog odbora i Žalbene komisije Vijeća za štampu u BiH, za sprovođenje akcije "Niste nevidljivi", dobila je punu podršku od predstavnika policije, tužilaštava i sudova. Akcija podrazumijeva otkrivanju IP adresa i procesuiranja osoba koje svojim huškačkim komentarima i širenjem govora mržnje uznemiruju javnost, nanose štetu pojedincima i posebno nanose štetu ugledu profesionalnih internet protala.

 Vijeće za štampu je proširilo svoj mandat na on-line medije u decembru 2010. godine, tako je BiH među prvima u Evropi započela primjenu samoregulacije na on-line medije. Prvi on-line članovi Vijeća su portali Sarajevo-x.com, Dnevnik.ba i 24sata.info.