Zaposlio inspektore Bošnjake
0

Policija RS-a prijavila Kemala Čauševića za zloupotrebu položaja

SRNA
Kemal Čaušević
Kemal Čaušević
Policija Republike Srpske podnijela je izvještaj protiv direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemala Čauševića zbog zloupotrebe službenog položaja, jer je, navodno, nezakonito odobrio zapošljavanje više inspektora Bošnjaka koji ne ispunjavaju uslove za bavljanje ovom djelatnošću, nezvanično saznaje Radio-televiziija RS.

Predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih UIO BiH Mehmedalija Osmić najavio je jučer da će Sindikat u narednih nekoliko dana podnijeti krivičnu prijavu protiv Čauševića i njegovih saradnika, koji su, kako kaže, ovu instituciju oštetili za desetine miliona maraka.

Osmić je rekao da će, osim Čauševića, krivične prijave biti podnesene i protiv njegovog pomoćnika Hajrudina Lagumdžije, načelnika za internu reviziju Brane Dogana, šefa pravne službe Edina Alibašića, koji su, kako je naglasio, radili šta su htjeli i zajedno učestvovali u kriminalnim radnjama u UIO. 

"Iza Čauševića i njegovih saradnika stoji desno krilo SDA, među kojima se posebno izdvajaju visoki funkcioneri stranke Bakir Izetbegović i Tarik Arapović", rekao je Osmić.

On je dodao da je o Čauševićevim "kriminalnim radnjama i nezakonitostima" upoznao Tužilaštvo BiH koje je sada na potezu.

I predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić rekao je ranije da ima informacije da su kriminalne grupe duboko ušle u UIO. 

 Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik rekao je da aktuelna situacija u UIO BiH govori o stanju u BiH i o nemogućnosti da se održi dogovor koji podrazumijeva da se predstavnici konstitutivnih naroda mijenjaju na važnim funkcijama. 
"Imamo situaciju da Bošnjaci odlučno brane tu poziciju. Raspisan je konkurs za direktora UIO, formirana komisija, izabrani kandidati i uvrđene rang liste, koje je samo trebalo potvrditi na Vijeću ministara. To nije prošlo, jer je potreban samo jedan glas Bošnjaka koji se ne može obezbijediti, jer oni to ne žele da urade", rekao je Dodik.

 Direktoru UIO BiH Kemalu Čauševiću istekao je mandat 8. decembra 2008. godine i on još uvijek obavlja tu funkciju u ovoj instituciji. Sindikat UIO BiH je ranije tražio od Vijeća ministara BiH da imenuje direktora ili vršioca dužnosti direktora Uprave do okončanja postupka tog imenovanja. 

Čaušević je nedavno izjavio da u UIO BiH nisu ušle nikakve kriminalne grupe i da posjeduje rješenje o smjeni Osmića i zaključak Upravnog odbora Sindikata, koji se, kako tvrdi, ograđuje od njegovih istupa. Čaušević je mišljenja da bi, na osnovu dosadašnjih ostvarenih rezultata UIO, on trebalo da nastavi da obavlja funkciju direktora.