Nova naredba Federalnog štaba CZ
0

Policija mora osigurati nesmetano odvijanje saobraćaja

Sarajevo-x.com
Jerko Ivanković Lijanović (u sredini)
Jerko Ivanković Lijanović (u sredini)
Federalni štab Civilne zaštite na čelu s komandantom štaba Jerkom Ivankovićem Lijanovićem donio je najnoviju naredbu u vezi s vremenskim neprilikama u našoj zemlji. Naredba je poslana Federalnom i kantonalnim MUP-ovima, Ministarstvu prometa i komunikacija FBiH, te kantonalnim štabovima CZ.
  1. Zbog problema u odvijanju saobraćaja, koji se javljaju na svim magistralnim i drugim putnim pravcima u Federaciji BIH, a posebno na području Kantona Sarajevo Hercegovačko-neretvanskog kantona, Zapadno-hercegovačkog kantona i Kantona 10, naređuje se kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova da u saradnji sa kantonalnim štabovima civilne zaštite organizuju nesmetan promet svim motornim vozilima uz punu kontrolu saobraćaja nadležnih policijskih uprava, prema uslovima na terenu, konvojima ili na drugi način.

  2. Ukoliko dođe do većih snježnih padavina, koje usporavaju promet motornih vozila, prioritet u odvijanju saobraćaja imaju vozila hitne pomoći, vozila koja prevoze hranu, energente (naftu, naftne derivate, Iož ulja, uglja, drva i sl.), Iijekove, medicinsku opremu i sredstava, te vozila policije, vatrogasaca i civilne zaštite. Pored vozila iz stava 1. ove tačke, uz posebno odobrenje, koje izdaje kantonalno ministarstvo unutrašnjih poslova ili policijska uprava koju ovlasti kantonalni minsitar unutrašnjih poslova mogu se kretati i vozila javnih i privrednih društava koja vrše izvoz svoje robe ili vozila koja uvoze repromaterijal za proizvodnju. Poseban režim saobraćaja na ugroženim dionicama kantonalna ministarstva će međusobno uskladiti radi izdavanja odgovarajućih odobrenja za poseban režim saobraćaja.

  3. Vozila sa prikolicama i šlepere, dok traju zimski uslovi, na planinskim prevojima, po mogućnosti, preusmjeravati na manje ugrožene putne pravce ili uz policijsku pratnju puštati ih u manjim konvojima.

  4. Za nepoštivanje režima saobraćaja koji se uređuje na ugroženom prostoru kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova, putem policijskih patrola na terenu, dužna su provoditi rigorozne kaznene mjere uz mogućnost isključenja iz saobraćaja sve dok ne prestanu zimski uslovi. U urbanim sredinama, organizovati parking prostor za vozila u mirovanju, a vozila koja su ili se nepropisno parkiraju na nedozvoljenim mjestima uklanjati vozilima "pauk" i kažnjavati na Iicu mjesta. Za vozila većih gabarita kamione sa prikolicom, šlepere iz naseljenih mjesta propuštati uz policijsku pratnju.

  5. Za provođenje ove naredbe odgovoran je kantonalni ministar unutrašnjih poslova ili osoba koju će on svojom odlukom odrediti kao odgovornu osobu.

  6. Ova naredba stupa na snagu odmah po potpisivanju, a primjenjivat će se od 14. februara u sedam sati ujutro.