BiH
44

Policija kod putnika u autobusu na liniji Foča - Sarajevo otkrila 10 kg droge

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Tokom pretresa autobusa na redovnoj liniji Foča - Sarajevo policija je kod jednog od putnika otkrila 10 paketa marihuane, rečeno je danas na konferenciji za novinare MUP-a Kantona Sarajevo.

Policijski službenici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga MUP-a Kantona Sarajevo u planskoj policijskoj akciji izvršili su pretres tri stana na području općine Novi Grad i autobusa na redovnoj liniji Foča - Sarajevo.

Tokom pretresa autobusa u mjestu Ilovice kod Trnova kod putnika K. S. pronađena je putna torba sa 10 paketa marihuane teške oko 10 kg i jedan mobilni telefon, rekao je policijski komesar Vahid Ćosić.

Ispred autobusa se kretao automobil Opel, kojim je upravljao T. D. iz Sarajeva. Ovaj automobil je bio prethodnica pošiljki droge u autobusu i njegov je zadatak bio "čišćenje puta" i dojava o eventualnim policijskim patrolama na putu prema Sarajevu.

Kako nezvanično saznajemo, drogu je prenosio Saša Kozomara, a automobilom koji se ispred kretao upravljao je Damir Trifković iz Sarajeva, kod koga su pronađena četiri mobitela i jedna krivotvorena novčanica od 200 eura.

Vrijednost droge na ulicama iznosila bi blizu 100.000 KM. Droga je pronađena u ručnom prtljagu, a vozač autobusa ni ostali putnici nisu znali za to.

"Ovom akcijom spriječena je prodaja i konzumiranje oko 10.000 paketića marihuane na ulicama", rekao je glasnogovornik MUP-a KS Irfan Nefić.

Ministar unutrašnjih poslova KS Nermin Pećanac pohvalio je policijske službenike koji su riješili ovaj slučaj, kao i slučaj serijskog razbojnika A. V. (1986), koji je, s još jednom osobom, odranije poznatom policiji, izvršio 45 djela razbojništva u tržnim centrima u četiri sarajevske općine.

Prema riječima načelnika Odjela kriminalističke policije Džafera Hrvata, tim krivičnim djelima nastala je materijalna šteta od najmanje 70.000 KM.

"Pohvale upućujem upravi policije koja je ostvarila visok stepen rasvijetljenosti krivičnih djela. Malo ko se u ovom dijelu Evrope može pohvaliti takvim podacima", rekao je Pećanac i dodao kako ovo nisu jedine aktivnosti policije koje su u toku.

Porijeklo droge je najvjerovatnije iz Crne Gore ili s Kosova.