BiH
3

Policija garantuje sigurnost zaposlenima u institucijama BiH

SRNA
Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH dostavila je dopis predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi u kojem se daje puna garancija članovima Vijeća ministara, poslanicima i delegatima Parlamentarne skupštine BiH i zaposlenima u institucijama BiH za sigurno i neometano obavljanje poslova u zgradama institucija BiH u Sarajevu.

Dopis je dostavljen jučer, a Direkcija za koordinaciju policijskih tijela ranije je dostavila i informaciju o preduzetim mjerama i aktivnostima u vezi sa održanim protestima ispred objekata institucija BiH od 5. do 7. juna.

Bevanda je oba dopisa proslijedio članovima Vijeća ministara BiH i Kolegijumu oba doma Parlamentarne skupštine BiH radi intenziviranja komunikacije i stvaranja preduslova za nesmetan rad Parlamenta BiH i Vijeća ministara.

"U svakodnevnim intenzivnim komunikacijama sa svim članovima Vijeća ministara BiH, kao i predstavnicima Kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajući Vijeća ministara preduzima sve potrebne mjere kako bi se obezbijedio kvalitetan kvorum za rad i odlučivanje i stvorile pretpostavke za konsultacije o sazivanju sjednica Vijeća ministara BiH", saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Radi stvaranja preduslova za nesmetan rad institucija BiH, u skladu sa zakonskim odredbama koje regulišu prava i obaveze policijskih i bezbjednosnih agencija u BiH, Bevanda je 6. juna uputio zahtjev policijskim i bezbjedonosnim agencijama za hitno postupanje u okviru nadležnosti, kako bi se omogućila sloboda kretanja i normalno funkcionisanje institucija BiH.

Nakon toga, 12. juna, Bevanda je uputio zahtjev direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himzi Selimoviću i ministru sigurnosti BiH Fahrudinu Radončiću da mu u najkraćem roku dostave informaciju u vezi sa protestima i procjenu sigurnosne situacije u BiH po svim aspektima, dodaje se u saopštenju.