Pred zgradom Vlade
0

Policajci USK-a organizirali mirni protest

FENA
Bihać
Bihać
Sindikat policijskih službenika i uposlenika MUP-a USK-a organizirao je danas ispred zgrade Vlade Kantona mirni protestni skup, na kojem su pripadnici policije izrazili nezadovoljstvo usvojenim rebalansom kantonalnog budžeta i najavili stupanje u štrajk za 6. oktobar.

Rebalansom kantonalnog budžeta lična primanja policijskih službenika znatno su umanjena, a njihov materijalni položaj značajno ugrožen.

Na sve što je prethodilo ovom mirnom protestu podsjetio je Jasmin Sulić, predsjednik UO Sindikata policijskih službenika Kantonalnog MUP-a, koji je istakao da do danas nijedan postavljeni zahtjev nije ispoštovan.

Sindikat je tražio da se zadrži visina sadašnje plaće, zatim isplate naknade za topli obrok po Kolektivnom ugovoru zagarantovano u iznosu od dva posto prosječne plaće u Federaciji BiH i razlika akontacije za protekla dva mjeseca.

Traži se i isplata regresa po Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru, donošenje uredbe o plaćama i naknadama, te drugim materijalnim pravima koja nemaju karakter plaća, a koja je trebala biti donesena još 2006. godine.

Iako su pred zgradom Vlade čekali pola sata, nezadovoljnim policajcima se niko nije obratio.