BiH
0

Policajci Livanjskog kantona nisu optimisti po pitanju formiranja nove Vlade

SRNA
Foto: www.Livno-online.com
Foto: www.Livno-online.com
Policijski službenici MUP-a Livanjskog kantona, koji su odlukom Sindikata od 19. marta "zamrznuli" štrajk, zbog neizvjesnosti oko uspostavljanja izvršne vlasti, nisu optimisti kada je riječ o skorom formiranju nove kantonalne Vlade, izjavio je predsjednik Sindikata radnika MUP-a Tino Krivić.

Krivić je upozorio da neformiranje Vlade ne pogađa samo budžetske korisnike, nego i sve stanovnike ovog kantona, tvrdeći da on i članovi Sindikata nisu optimisti u pogledu skorog formiranja nove izvršne vlasti, imajući u vidu ukupnu političku situaciju i nepostojanje dvotrećinske skupštinske većine koja bi potvrdila novu Vladu.

Prema njegovim riječima, policijski službenici u Livanjskom kantonu ponovo će stupiti u štrajk ako bude doveden u pitanje njihov materijalni status, a štrajk je do daljeg "zamrznut" samo zato što Sindikat MUP-a u ovom momentu nema pregovarača - novu Vladu koja je nadležna za rješavanje problema, koji su doveli do štrajka.

Krivić je lokalnim livanjskim medijima rekao da je Sindikat MUP-a polovinom marta dobio verbalnu podršku kolegijuma kantonalne Skupštine na sjednici u Tomislavgradu za rješavanje zahtjeva policijskih službenika, koji ih je uputio na jedinu kompetentnu adresu, a to je nova Vlada, čije je formiranje u dogledno vrijeme krajnje neizvjesno.

"Sasvim je neizvjesno, a to su nam potvrdili i predstavnici političkih stranaka u kantonalnoj Skupštini, kada će doći do formiranja nove Vlade. Bez toga, cijeli pregovarački proces sa Sindikatom MUP-a i sindikatima ostalih budžetskih korisnika je u zastoju", rekao je Krivić i dodao da do katoličkog Uskrsa, 8. aprila, sigurno neće biti sjednice kantonalne Skupštine na kojoj bi se razgovaralo o formiranju Vlade.

Krivić je potvrdio da će zaposleni u MUP-u danas ili sutra primiti plate za februar, jer su policajci prekinuli štrajk od dana proglašenja elementarne nepogode zbog snježnog nevremena na području Livanjskog kantona, a za trajanja štrajka radili su sve neodložne i hitne poslove, izuzev kontrole saobraćaja i pisanja prekršajnih naloga.