BiH
0

Polaganjem cvijeća obilježen Dan oslobođenja Zenice

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici danas je obilježen 12. april, Dan oslobođenja Zenice od fašizma.

U čast žrtvama NOR-a na spomen-obilježjima Papirna i Kameni spavač Zeničani su položili cvijeće i odali počast svim žrtvama rata.

Današnjem polaganju cvijeća prisustvovali su brojni predstavnici političkih stranaka, predstavnici vlasti, ali i članovi udruženja koja obilježavaju značajne datume u periodu od 1992. do 1995. godine.

Manifestacija obilježavanja Dana oslobođenja Zenice dio je programa Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona u povodu obilježavanja Dana Armije RBiH, koji se održava u svim općinama kantona.

Brigadir Mirsad Ibraković je u svom izlaganju istakao važnost formiranja Armije R BiH u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu

"Ovo je dan da se podsjetimo na teške i sudbonosne dane, radi nas samih, a posebno generacija koje dolaze. Sa druge strane, radi onih koji omalovažavaju doprinos naše armije u odbrani BiH. U toku proteklog rata Zenica je bila slobodan grad i to se desilo zahvaljujući organizovanom sistemu odbrane koji je funkcionisao od samog početka agresije. Ovo je dan kada želimo odati počast svima koji su dali svoj život da odbrane našu Bosnu i Hercegovinu i da odamo počast onima koji su oslobodili Zenicu", kazao je Ibraković.

Cvijeće su položili predstavnici Udruženja porodica šehida i poginulih boraca "Zlatni ljiljan", Udruženje RVI Općine Zenica, Udruženje antifašista i boraca NOR-a, predstavnici Zeničko-dobojskog kantona, predstavnici Općine Zenica i drugi.