BiH
5

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježju u Ahmićima odata počast žrtvama zločina

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Polaganjem cvijeća na Šehidskom spomen-obilježju kod Donje džamije završeno je današnje obilježavanje 22. godišnjice stradanja 116 civila bošnjačke nacionalnosti u selu Ahmići.

Prije polaganja cvijeća i posjete spomen-obilježju, u Gornjoj džamiji proučen je tevhid za šehide Ahmića i Bosne i Hercegovine, a prisutnim vjernicima obratio se i zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić koji je kazao da je danas časno biti Bošnjak i u Ahmićima proučiti Fatihu svim šehidima.

"Časno je danas biti u ovom prelijepom mjestu Ahmićima gdje smo proučili Fatihu šehidima. Časno je svijetla obraza hodati po svijetu i biti Bosanac, Evropljanin i musliman časne zemlje Bosne i Hercegovine. Ja bih volio da smo se danas ovdje okupili nekim drugim povodom, ali naša sudbina je takva. Nama bh. muslimanima nikada od postojanja nije ponuđeno da biramo jednu, dvije ili tri dobre stvari. Uvijek su nam nuđene projekcije i birali smo od dva zla ono manje", izjavio je ef. Smajić.

On je još dodao da su se na današnji dan 1993. godine u Ahmićima desile stvari koje su bile popraćene šehidima i šehidskom krvlju.

"Oni koji su dali svoj život za domovinu nisu mrtvi, oni su živi i najponosnija stvorenja koja su živjela na zemlji. Ovaj naš skup je pobjeda muslimana BiH koji su dobili svoju domovinu, imaju svoj pasoš, imaju izlazak u svijet svijetla obraza i koji su čuvanjem islama na ovim prostorima podarili toliko žrtava i imetka za pobjede na ovim prostorima", zaključio je ef. Smajić.

Nakon programa u Gornjoj džamiji, na Šehidskom spomen-obilježju položeno je cvijeće i odata počast svim stradalima u zločinu koji se dogodio u Ahmićima. Cvijeće su položili predstavnici državne, kantonalne i općinske vlasti, brojne nevladine organizacije, boračka udruženja, asocijacije mladih, kao i pojedinci.