BiH
0

Pola miliona maraka Vlade FBiH stiglo na račun bolnice u Bihaću

FENA
Na žiroračun Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću doznačeno je pola miliona maraka namijenjenih za obnovu zgrade, koja je pretrpjela ogromnu materijalnu štetu u požaru od 26. jula, saopćeno je danas iz Press službe Vlade Unsko-sanskog kantona (USK).

Riječ je o sredstvima, kako se navodi, koje je osigurala Vlada Federacije BiH (FBiH), kako je i obećao federalni premijer Nermin Nikšić, koji je sa resornim federalnim ministrima, bolnicu posjetio istog dana, po izbijanju požara.

"Vlada FBiH za sanaciju Kantonalne bolnice u Bihaću osigurala je 500.000 KM i reagirali smo na način da smo pozvali sva federalna ministarstva da se stave na raspolaganje i pomognu ovoj bolnici i USK-u", kazao je Nikšić u razgovoru s direktorom bolnice Hajrudinom Havićem i predstavnicima Vlade USK-a.

Do sad je za obnovu bolnice prikupljeno oko dva miliona maraka. Svakodnevno se javljaju institucije i pojedinci u namjeri da pomognu. Tako su premijeru USK-a Hamdiji Lipovači predstavnici kompanije "Dreger", koja je već sudjelovala u akcijama doniranja inkubatora za porodilišta u BiH, najavili da će za Kantonalnu bolnicu donirati inkubator i specijalni topli stol, navodi se u saopćenju.