BiH
0

Pola miliona eura za jačanje sistema upravljanja ljudskim potencijalima

FENA
"Jačanje sistema upravljanja ljudskim potencijalima u oblasti obuke državnih službenika kroz twinning" naziv je projekta koji finansira Evropska unija u iznosu od pola miliona eura iz IPA fondova, a koji je počeo danas u Sarajevu.

U narednih 12 mjeseci ovaj program će proći 45 državnih službenika uposlenih u institucijama BiH (menadžeri zaduženi za planiranje i organiziranje obuke, kao i za pitanja upravljanja ljudskim resursima).

Finski institut za javno upravljanje HAUS osigurao je iskusne stručnjake za realizaciju ovog projekta.

Šef HAUS International Ari Sihvola izjavio je novinarima da je cilj projekta izgradnja kapaciteta za razvoj upravljanja ljudskim resursima u BiH, dok se u isto vrijeme organizira izgradnja kapaciteta obuke za državnu službu.

Naglašava da će ovim twinning projektom EU nastojati prenijeti najbolja iskustva iz zemalja EU, a također će se vrednovati određeni parametri po kojima će se uporediti standardi izgradnje kapaciteta u državnoj službi za obuku.

S druge strane, svi twinning projekti su zasnovani na partnerstvu korisnika, u ovom slučaju Agencija za državnu službu BiH, i onih koji pružaju pomoć i koji prenose sve to znanje i iskustvo posredstvom svojih eksperata.

"Zato ove projekte zovemo 'dvosmjerne ulice'. Ne radi se samo o tome da mi samo zasipamo informacijama bh. vlasti, nego s druge strane dobijamo informacije od naših partnera od kojih i mi možemo imati koristi u evropskom kontekstu", rekao je Sihvola.

Na kraju je rekao da će većina budžeta predviđenog za projekt biti utrošena na eksperte, organzaciju seminara, studijskih putovanja i drugog.

Uobičajeno, kazao je Sihvola, twinning projekti nemaju svrhu izgradnje nečeg materijalnog (zgrada ili ureda), nego se radi o ulaganju u prijenos znanja.