Ivo Josipović
0

"Pola Hrvata je otišlo iz BiH i zbog krive politike"

SRNA
Ivo Josipović
Ivo Josipović
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da je "kriva politika" jedan od razloga zbog koji je skoro pola Hrvata otišlo iz BiH.

"Upozoravao sam u parlamentu BiH da je politika koja se vodila prema Hrvatima u BiH bila kriva. Skoro pola Hrvata je otišlo iz BiH, to je jedan od rezultata i te politike", rekao je Josipović.

Govoreći o situaciji u BiH, Josipović kaže da je situacija takva da u BiH nisu svi zadovoljni, što je ozbiljan problem koji moraju riješiti oni koji žive u BiH. 

"Mi susjedi smo tu da ako ima potrebe sarađujemo i da pomognemo. Neophodno je ostvariti uslove da sva tri naroda BiH osjete kao svoju domovinu, ali pretpostavka jest da imaju jednake mogućnosti učestvovanja u političkom životu i kao građani i kao narod", rekao je Josipović.

Upitan kako će se na Hrvatsku odraziti presuda nekadašnjim zvaničnicima Herceg-Bosne, koju bi raspravno vijeće Haškog tribunala trebalo da izrekne za pola godine, Josipović je rekao da se Hrvatska neće veseliti ukoliko presuda bude osuđujuća i ukoliko bude potvrđen udruženi zločinački poduhvat.

Josipović smatra da je Hrvatska ispunila sve kriterijume za ulazak u EU i da će početkom 2013. godine biti punoprvana članica Unije.

"Posao reformi neće biti gotov završetkom pregovora i ulaskom u EU. Nas čekaju vrlo ozbiljni procesi restrukturiranja privrede i i društva, ali ja sam optimista. Ovo je godina u kojoj smo nedovoljno napravili, mogli smo više. Ali, nije izgubljena, neki temelji su ipak položeni. Trebaju nam brže i sveobuhvatnije reforme", ocijenio je Josipović.
Prema njegovom mišljenju, Hrvatskoj su potrebne reforme državnog aparata, lokalne samouprave, pravosuđa i velika reforma državne uprave.