Božo Ljubić
0

"Pokušaj SDP-a da formira vlast neće se ostvariti"

SRNA
Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je da partnerstvo četiri stranke na čelu sa SDP-om smatra samo pokušajem formiranja vlasti koji se neće ostvariti jer može proizvesti negativne posljedice.

"Ovi su izbori pokazali da vlast može biti formirana bez svakoga, pa i bez pobjednika. Jedino nije moguće formirati vlast bez legitimnog izbornog rezultata svakog konstitutivnog naroda. To nije dobro za BiH", izjavio je Ljubić za sutrašnje "Nezavisne novine".

On je poručio lideru HSP-a Zvonku Jurišiću  da su mu vrata "hrvatskog bloka" otvorena, a ako pristane na ponuđeni aranžman SDP-a da nemaju o čemu razgovarati.

Ljubić, čija je stranka na izborima bila u koaliciji sa HSP-om, rekao  je da niko nema pravo da negira volju hrvatskog naroda.

"HDZ BiH i HDZ 1990 predstavljaju 90 posto biračkog tijela Hrvata i oni koji žele da ih isključe iz vlasti moraće snositi odgovornost za to. Volio bih da posljedica ne bude, ali ukoliko ih bude odgovornost će snositi oni koji su do ovoga doveli. Ne bih im preporučio da testiraju hrvatsku odlučnost u obrani političkog subjektiviteta i nacionalnog dostojanstva", rekao je Ljubić.

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, izjavio je  da će blokirati rad institucija ukoliko bude ostvaren plan SDP-a.

Borjana Krišto, potpredsjednica HDZ-a BiH, navela je  da nije upoznata sa dokumentom koji je SDP uputio nekim strankama, ali je ponovila da nije dobro formirati vlast ignorišući izbornu volju birača.
"HDZ je osvojio 62 posto glasova hrvatskog biračkog tijela i formirati vlast bez ove stranke nije u duhu BiH niti je to dobro za budućnost i prosperitet ove države", rekla je Borjana Krišto.

Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a, rekao je  da "hrvatski faktor u BiH" ima podršku SBB da ubuduće ne dolazi do majorizacije.

"Hrvati treba da sami biraju svoga člana Predsjedništva, da se ne mogu izbaciti iz rotacije kada dođe na red da premijer bude iz njihovih redova, te da legitimna hrvatska volja ne može biti izbačena iz vlasti. SBB jedino nije adresa za razgovor o trećem entitetu", rekao je Radončić.   

Niko od stranačkih predstavnika nije mogao precizirati kako bi se partnerstvo SDP-a sa tri stranke iz FBiH moglo odraziti na nastavak konstitutivne sjednice Predstavničkog doma  parlamenta BiH, zakazane za 22. decembar.

"Tu učestvuju i stranke iz RS i ne znam kakav će njihov stav biti o ovome, jer nisam imao kontakata sa njima, nego su oni kontaktirali sa HDZ BiH, koji ima zajednički sporazum sa HDZ 1990", rekao je Zvonko Jurišić, koji je i poslanik u Predstavničkom domu gdje je mandat osvojio unutar koalicije HSP - HDZ 1990. 

Predsjedništvo SDP BiH je programsku platformu za formiranje vlasti zvanično ponudilo SDA, Narodnoj stranci Radom za boljitak i HSP BiH.
U saopštenju SDP BiH navodi se da  je ova stranka spremna za formiranje novih proevropskih vlada na svim nivoima, s namjerom da se značajno ubrza put u EU i NATO.