Spomenik koji je značio život
0

Pokretanje realizacije projekta Tunel spasa D-B

FENA
U E-net centru Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, u organizaciji Općine Novi Grad, danas je održana prezentacija studije izvodljivosti "Tunel spasa D-B Sarajevo kao kulturno-historijska turistička destinacija" koju je 2008. godine uradio Ekonomski institut.

S obzirom na to da je Tunel spasa D-B interesantan kao kulturno-historijska i turistička destinacija i da je od značaja za općine, kanton, grad Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, prezentaciji su prisustvovali pored predstavnika Općine Novi Grad i predstavnici Oružanih snaga BiH, Kantona i Grada Sarajeva, saopćeno je iz Pres-službe Općine Novi Grad.

Jedan od prioritetnih projekata iz oblasti razvoja turističkih kapaciteta, kako se navodi, jest Tunel D-B i kao takav planiran je u Strategiji razvoja Općine do 2012. godine.

„Kao lider lokalne zajednice na čijoj teritoriji je tunel spasa, odlučio sam snažnije djelovati u vezi s trajnim obilježavanjem ove lokacije u svrhu mira i prosperiteta svih građana u BiH. Partnerstvo u tome su pružili Općina Ilidža i nadležna ministarstva u Kantonu Sarajevo. Sarajevski tunel je genijalna ideja običnih ljudi koji su nemoguću misiju pretvorili u stvarnost da bi mi u Sarajevu opstali. Stoga smo obavezni generacijama koji dolaze ostaviti spomenik koji je omogućio preživljavanje pola miliona stanovnika", rekao je načelnik općine Novi Grad Damir Hadžić.

Zaključeno je da Vlada Kantona Sarajevo pripremi projekt i svu potrebnu investiciono-tehničku dokumentaciju, a potporu u njenoj realizacji pružit će Općine Novi Grad i Općina Ilidža.