BiH
0

Pokretanje pregovora sa Hrvatskom o povratu imovine CKBiH kod Dubrovnika

Anadolija
Povratu imovine Crvenog križa BiH u Loznici kod Dubrovnika bila je jedna od tema današnjeg sastanka ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac sa glavnim sekretarom Društva Crvenog križa Brankom Lekom, predsjednikom Predsjedništva Crvenog križa BiH Rajkom Lazićem i generalnim sekretarom CK BiH Namkom Hodžićem.

"Prema svim raspoloživim informacijama koje su mi predočili predstavnici DCK, moguće je pokrenuti pregovore sa susjednom Republikom Hrvatskom. S obzirom da je nekadašnje dječije odmaralište u Loznici vlasništvo CK BiH, s tim da dio imovine pripada i CK Novo Sarajevo dogovorili smo da predstavnici CK naprave zajednički sastanak te da fomulišu konkretne prijedloge, a ja ću se dalje zalagati za rješavanje ovog pitanja, rekla je ministrica Borovac.

Ministrica Borovac razgovarala je sa delegacijom Društva Crvenog križa BiH i o aktuelnim pitanjima ove organizacije, a u povodu obilježavanja Međunarodnog dana Crvenog križa i Sedmice Crvenog križa.

Također je bilo riječi i o aktivnostima na izmjenama i dopunama Zakona o Društvu crvenog križa BiH, kao i Zakona o upotrebi i zaštiti znaka i naziva DCK BiH čiji je novi tekst u pripremi, te će u narednom periodu biti proslijeđen i Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice radi davanja komentara i upućivanja u dalju proceduru.

Ovom prilikom, predstavnici DCK pozvali su ministricu Borovac da krajem juna zajedno s predstavnicima Međunarodne federacije Crvenog križa otvori zgradu Crvenog križa BiH, čija je obnova pri kraju.