BiH
0

Pokret mladih BiH i dalje insistira na smjenama

Sarajevo-x.com
Pokret mladih BiH i dalje insistira na smjeni gradonačelnice Semihe Borovac i vlade Kantona Sarajevo, te će na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća tražit da se Vijeće izjasni o tome.

U saopćenju za javnost Pokreta mladih BiH navodi se da ne stoji argumentacija zamjenika gradonačelnice da ne postoji odgovornost Gradske uprave za sigurnosnu situaciju u Sarajevu.

"Odgovornost postoji i to upravo kod gđe. Borovac. Po Zakonu o principima lokalne samouprave BiH Kanton Sarajevo je još prije godinu dana trebao donijeti zakon kojim bi se prenjela nadležnost sa Kantona na Grad Sarajevo, između ostalih i nadležnosti iz sigurnosnog sektora. Upravo stranka kojoj pripada gđa. Borovac blokira prenos nadležnosti sa Kantona na Grad, a gradonačelnica je član glavnog Odbora svoje stranke", stoji u saopćenju.

U Pokretu mladih Bih smatraju da je gradonačelnica odgovorna jer nije ništa poduzela da grad Sarajevo dobije nadležnosti koje mu pripadaju.

"Pored toga, postoji moralna odgovornost, jer najmanje što je mogla učiniti je da prekine službeni put u Dubai i bude u Sarajevu u ovakvoj situaciji. Međutim, to se nije desilo, a vjerovatno zbog toga što i sama vjeruje u svoje izjave da je Sarajevo siguran grad", stoji u saopćenju.