Krug 99
103

Pokrenuti postupak zbog antiustavnog djelovanja protiv države BiH

FENA
Prof. dr. Ćazim Sadiković
Prof. dr. Ćazim Sadiković
Krug 99 pokrenut će postupak zbog antiustavnog djelovanja prema suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

"Pipremamo se na pokretanje postupka zbog antiustavnog djelovanja i to ćemo razmotriti zajedno s drugim nevladinim organizacijama. Takva antiustavna djelovanja 1992. godine su dovele do rata, jer već odavno imamo sve težu političku situaciji u zemlji i moglo bi doći do katastrofalnih posljedica", rekao je Adil Kulenović, generalni sekretar Kruga 99, najavljujući dr. Ćazima Sadikovića koji je bio uvodničar ovonedjeljne sesije.

U srijedu 6. marta navršit će se 21 godina od proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Nakon pet i po stoljeća, tog datuma BiH je ponovo vratila svoju nezavisnost, rekao je Ćazim Sadiković.

"Šesti mart je dan velikog trijumfa BiH, ali istovremeno i uvod u njenu najveću tragediju, koja je zadesila i državu i narod BiH. Datum nezavisnosti je utvrdila Evropska zajednica, odnosno Arbitražna komisija na precizan način za sva vremena. Dakle, 6. marta objavljeni su rezultati referenduma na kojem su učestvovali svi građani bez ikakve razlike, tako glasi formulacija iz odluke 4 Arbitražne komisije. Tada je država BiH postala samostalna, nezavisna i suverena. Takozvani plebiscit srpskog naroda u BiH, ocjenila je Arbitražna komisija, urađen je "mimo institucionalnog okvira BiH" i kao takav nije priznat", rekao je Sadiković.

Evropska zajednica je na zasjedanju u Luksemburgu 6. aprila 1992. godine priznala BiH kao nezavisnu i suverenu državu u međunarodno priznatim granicama, ali retroaktivno od 6. marta 1992. godine kada su objavljeni rezultati referenduma, dodao je Sadiković.

Po njegovom mišljenju, najvažnije je što je Arbitražna komisija utvrdila datum sukcesije svih članica bivše Jugoslavije i u tom kontekstu jasno rekla da je Republika BiH naslijedila bivšu SFRJ 6. marta 1992. godine. Ovo su argumenti na koji način je u potpunosti definiran Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, zaključio je Sadiković.